Foto: Shutterstock
Par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu meiteni policijai bija ziņojusi Liepājas pilsētas bāriņtiesa, kura kopumā pašu kriminālprocesu vērtē kā operatīvu un sekmīgu. Bērns ir izgājis rehabilitāciju un patlaban jau kādu laiku ir adoptēts ārpus Latvijas.

Liepājas bāriņtiesas vadītāja Taiga Ziemele pastāstīja, ka ir stājies spēkā adopcijas spriedums un meitenīte dzīvo ģimenē ārpus Latvijas, tāpēc esot tikpat kā neiespējami, ka viņa vēl savā mūžā satiks savus pāridarītājus. Tāpat par notikušo ir informēta meiteni adoptējusī ģimene, kura rēķinās ar viņai nodarīto.

Tieši bāriņtiesai radušās aizdomas par pastrādātajiem noziegumiem, tas noticis tikai pēc tam, kad meitene jau bija izņemta no viņas nelabvēlīgās ģimenes.

"Sākotnēji cietusī meitene tika izņemta no viņas ģimenes, jo viņas aprūpētāja, kas bija vecmāmiņa, nespēja pienācīgi parūpēties par bērnu, vēlāk viņa tika ievietota audžuģimenē, un tikai pēc diviem mēnešiem, kad viņa jau dzīvoja audžuģimenē, radās aizdomas par to, kas ar viņu bija noticis agrāk, pirms tam," pastāstīja Ziemele.

Kad tas noskaidrojās, bērns izgāja rehabilitāciju pie psihologa. Savukārt bāriņtiesa par atklāto informēja Valsts policiju.

"Jāatzīst, ka izmeklēšanas ziņā šis bija pat ļoti sekmīgs gadījums, jo ļoti operatīvi tika veiktas visas ekspertīzes, veiksmīgi ritēja izmeklēšana, atklājot aizdomās turamos. Un, pēc bāriņtiesas prakses, šī lieta izmeklēta salīdzinoši kvalitatīvi, arī ātrāk un sekmīgāk nekā citos gadījumos," pauda Liepājas bāriņtiesas vadītāja, piebilstot, ka arī tiesvedība nav bijusi pārāk ilgstoša.

Viņa skaidroja, ka bāriņtiesas praksē bieži ir tādi gadījumi, kad ir aizdomas par pāridarījumiem bērnam, bet lietvedība tiek izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ. Tāpat esot gadījumi, kad aizdomas par noziegumu vienkārši negūst apstiprinājumu.

Ziemele pauda šaubas, vai tiesātie apsūdzētie vīrieši patiešām izdarīs secinājumus un ka nekad necietīs neviens cits bērns.

Kā ziņots, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) pēc pilna Liepājas tiesas sprieduma teksta saņemšanas lietā par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu meiteni sniegs visu nepieciešamo palīdzību Liepājas bāriņtiesai, lai spriedumu pārsūdzētu.

Kā aģentūrai sacīja VBTAI vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa, inspekcija pati nav tiesīga šo spriedumu pārsūdzēt, jo tai šajā lietā nav nekāda statusa. Tomēr pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas VBTAI sadarbosies ar Liepājas bāriņtiesu, lai šo spriedumu pārsūdzētu.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam, taču daļa sabiedrības ir pretējās domās. Piektdien Liepājā un Rīgā notika piketi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!