Foto: morgueFile
Iedzīvotāji jau astoto reizi var pieteikt savus pretendentus nominācijām "Gada vārds", "Gada nevārds" un " Spārnotais teiciens", ziņo Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa.

Uz "Gada vārda" nosaukumu var pretendēt spilgtākais un trāpīgākais pēc latviešu valodas likumībām veidotais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai popularitāti atguvis 2010.gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas lietots ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.

Par "Gada nevārdu" kļūs visnejēdzīgāk darinātais vai visnevajadzīgāk no citas valodas aizgūtais vārds, kas parādījies vai manāmi izplatījies 2010. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi (piemēram, pēc citu valodu parauga).

Gada spārnotais teiciens būs spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2010.gadā.

Pieteikumus var sūtīt līdz 11.janvārim, norādot ne vien savus personu datus, bet arī vietu un publikāciju, kur vārds vai izteiciens lasāms. Vērtētāji būs dažādu jomu lingvisti un valodas praktiķi.

Kopa atgādina, ka iepriekšējos gados " gada vārda" nosaukumu ieguvuši tādi vārdi kā "glābējsilīte" 2009.gadā, "talkot" 2008.gadā, "ēnstrādnieks" 2007. gadā un "mēstules" 2006.gadā. Par nejēdzīgākiem vārdiem atzīti "šis te..., šo te", "(siera) produkts", "hendlings" (no angļu "handling" - zīdaiņa kopšana un auklēšana) un "eiro".

Savukārt " spārnotā teiciena" titulu izpelnījušās frāzes "Un ko jūs saprotat ar polītisko atbildību?", "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama", "Nasing spešl", kā arī "bojāts horizontālais taimkods", "ņēma un uzmeta", "vanags noknāba cālīti", "valsts deg zilās ugunīs" un "zelta rokas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!