VAS "Latvenergo" valdes loceklis Aigars Meļko nevar savienot darbu uzņēmumā un BO SIA "Baltijas energosistēmu dispečeru centrs" valdē, - secinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).
KNAB atzinumā Ekonomikas ministrijai norāda, ka saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" valsts kapitālsabiedrību valžu locekļiem ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu tikai atsevišķos gadījumos valsts vai pašvaldību institūcijā, ja to savienošana nerada interešu konfliktu un saņemta tās valsts amatpersonas vai koleģiālās institūcijas rakstveida atļauja, kura attiecīgo personu iecēlusi, ievēlējusi vai apstiprinājusi amatā.

Savukārt "Baltijas energosistēmu dispečeru centrs" ne likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", ne arī likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" izpratnē nav valsts vai pašvaldības institūcija.

KNAB informē, ka Meļko ir nepieciešams rīkoties atbilstoši likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" paredzētajai kārtībai, kādā valsts amatpersona risina jautājumu par atteikšanos no amata, kura savienošana ar valsts amatpersonas amatu nav atļauta, un atteikties no amata "Baltijas energosistēmu dispečeru centrā".

KNAB ministriju informē, ka tiek turpināta pārbaude par Meļko un "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona atrašanos "Latvenergo" meitas uzņēmuma AS "Augstsprieguma tīkls" padomē.

Kā ziņots, "Baltijas energosistēmu dispečeru centrs" nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanas un transporta jautājumiem Baltijas valstu līmenī. Meļko šajā uzņēmumā ieņem valdes locekļa amatu no 2000.gada 29.oktobra.

"Baltijas energosistēmu dispečeru centrs" līdzīgās daļās pieder "Latvenergo" un kaimiņvalstu nacionālajām energokompānijām - "Eesti Energia" un "Lietuvos energija".

Kā iepriekš informēja "Latvenergo" preses sekretārs Andris Siksnis, minētā amata savienošanas bijusi nepieciešama, lai nodrošinātu "Latvenergo" interešu ievērošanu šajā uzņēmumā. 2002.gada 6.augustā "Latvenergo" akcionāru pilnsapulce atbilstoši EM balsojuma uzdevumam nolēma atļaut Meļko savienot minēto amatu pienākumu pildīšanu.

Siksnis atgādināja, ka Miķelsons un Meļko 2002.gada jūnijā vērsās ar vēstuli EM un, pamatojoties uz likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu rīcībā", lūdza ierosināt izskatīšanai Ministru kabinetā jautājumu par iespēju Miķelsonam savienot "Latvenergo" valdes priekšēdētāja amatu ar padomes locekļa amatu AS "Augstsprieguma tīkls", kā arī iespēju Meļko savienot "Latvenergo" valdes locekļa amatu ar padomes locekļa amatu "Augstsprieguma tīklā" un ar valdes locekļa amatu "Baltijas energosistēmu dispečeru centrā", kur viņi attiecīgi veic elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora un starpvalstu energosistēmu koordinācijas funkcijas, kas nepieciešamas pienācīgas Latvijas energoapgādes sistēmas darbības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!