Izdzertā alkohola daudzums lielā mērā nosaka cilvēka dzīves kvalitāti. Nav runa par medicīnu un alkohola kaitīgumu – diemžēl, tavas aknas spēj izturēt daudz lielākas alkohola devas, nekā tavu dzeršanu spēj pieņemt tavi draugi, dzīvesbiedrs vai priekšniecība. Ikvienam skaidrs, ka vairākums cilvēku pilnībā no alkohola neatteiksies nekad, tāpēc narkologi ir izstrādājuši alkohola devu sistēmu. Nespēj atteikties no alkohola? Pirmais solis ir kontrolēt izdzertā alkohola daudzumu un mainīt savus dzeršanas ieradumus!
Lai to paveiktu, jāfiksē izdzertā alkohola daudzums mēneša laikā.

Izdrukā tabulu, ierakstot dienā izdzertā alkohola devas. Nemelo vismaz sev, šie pieraksti nav domāti, lai rādītu kādam citam!

Diena/nedēļa1. nedēļa2. nedēļa3. nedēļa4. nedēļa
Pirmdiena    
Otrdiena    
Trešdiena    
Ceturtdiena    
Piektdiena    
Sestdiena    
Svētdiena    
 Kopā:Kopā:Kopā:Kopā:

Kā tiek mērītas alkohola devas? 1 deva ir 10 grami absolūtā alkohola. Vari pieņemt, ka noapaļotos skaitļos alkohola devu daudzums dažādos dzērienos ir šāds:

1 pudele (0.5l) gaišā alus – 1,5 devas
1 pudele (0.5l) tumšā alus – 2,5 devas
1 pudele (0.7l) sausā vīna – 6 devas
1 glāze (150g) sausā vīna – 1 deva
1 pudele (0.5l) degvīna – 15 devas
1 pudele (0.7;) degvīna – 20 devas
1 glāzīte (30g) degvīna – 1 deva
1 pudele (0.5l) liķiera – 10 devas
1 glāzīte (50g) liķiera – 1 deva

Bez šaubām, mēnesis liksies pārāk ilgs laiks. Taču pazemināts alkohola patēriņš ir gudrība, kas attaisnojas tikai pēc ilgāka laika. Mērķis ir viens – neizlietot savam mūžam “atvēlēto” alkohola daudzumu jau jaunībā, bet atstāt kādu daļu sava “mazā prieciņa” līdz sirmam vecumam.

Tātad, kad esi sācis skaitīt devas, pirmais ieguvums būs tas, ka tu pats vairāk ievērosi arī tās “nejaušās” glāzītes, par kurām citādi varbūt vakarā jau būtu aizmirsis. Otrkārt, mēģini ievērot šādus pamatprincipus:

- nekad nedzer vairāk kā 5 devas dienā,
- centies iztikt vispār bez alkohola vismaz 3 dienas nedēļā,
- zinātniski pierādīts, ka mērena iedzeršana ir mazāk kaitīga, ja nedēļa netiek pārsniegtas 22 devas nedēļā (vīriešiem) vai 12 devas nedēļā (sievietēm).

Tagad, kad mērķis ir skaidrs, daži vienkārši padomi – kā to sasniegt. Sevišķi jāuzmanās, lietojot stipros dzērienus, jāpērk tikai kvalitatīvi, pārbaudīti dzērieni. Var censties pirkt dzērienus mazāka tilpuma pudelēs. Dzerot vienmēr jāuzkož un nav vēlams dzert pēc pusnakts. Galvenais – iemācies atteikties no liekas glāzes un cienīt arī otra cilvēka atteikumu.

Varbūt nav prātīgi mērenu dzeršanu ieteikt īsi pirms Jāņiem, taču padomā par tiem reālajiem labumiem, ko sniedz izdzertā alkohola daudzuma samazināšana (un kas pamatā jau ir zināmi gandrīz visiem) – zemāks asinsspiediens, lielāka pretestība infekcijas slimībām, labāks miegs, seksuālo attiecību uzlabojums un pat liekā svara pakāpenisks zudums (jo alkohols rosina apetīti).

Tas arī viss - lai tev izdodas lietot alkoholu prātīgi, un atceries, ka alkohols ne tikai veicina dzīvesprieku, bet arī ar laiku to aizstāj pavisam. Tu taču gribi būt priecīgs arī pats saviem spēkiem, vai ne?

P.S. Raksta tapšanā izmantoti Narkoloģijas centra informatīvie materiāli. Vairāk par narkologu viedokli lasiet – www.izglabdraugu.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!