Dažas nedēļas pirms Gogoļa ielā tiks atklāts piemineklis Žanim Lipkem un citiem, kuri glābuši ebrejus holokausta laikā, apgānīts Lipkes kaps Otrajos Meža kapos, otrdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".
No kapakmens nozagts bareljefs, kas attēloja sešus raudošu ebreju sejas. Bareljefu pirms 18 gadiem bronzā veidojusi tēlniece Leja Novožeņeca.

Policija pieļauj, ka zādzība izdarīta nolūkā iegūt krāsaino metālu, un norāda, ka pašlaik neesot pierādījumu, ka kapa apgānīšana varētu būt saistīta ar gaidāmo Lipkes pieminekļa atklāšanu Gogoļa ielā.

Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomes vadītāja Arkādija Suharenko pieļāvusi, ka kapa apgānīšana pirms pieminekļa uzstādīšanas, ir nepatīkama sakritība. Līdzīgas aizdomas esot arī Lipkes vedeklai, dēla Zigfrīda atraitnei Ārijai Lipkei, kura vēl pagājušajā otrdienā pie pieminekļa sastādījusi puķes, bet sestdien saņēmusi zvanu no policijas, kas apgaitas laikā Meža kapos konstatējusi notikušo.

Vedekla stāsta, ka pirms vairākiem gadiem šādi no pieminekļa pazudis uzraksts ar Lipkes sievas Johannas vārdu un gadskaitļiem. Šis postījums bijis mazāk redzams, jo uzraksts bijis sīkāks un pašā kapakmens apakšā. Notraušot asaras, Lipkes radiniece stāsta, ka pie vīratēva pieminekļa allaž esot arī svešinieku likti ziedi – viņa kapavietu apmeklējot daudzi Latvijas un no ārvalstīm iebraukuši ebreju kopienas pārstāvji.

Kapakmens reiz izgatavots par Ebreju kopienas ziedojumiem. Tā raudzīšoties, vai Rīgas pašvaldība un valsts neuzskatīs par savu pienākumu apmaksāt tā atjaunošanu, jo Lipkes vedekla teic, ka tādas naudas viņai nav. Ja citas iespējas nebūs, Ebreju kopiena ir gatava to apmaksāt, apliecinājusi Umanovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!