Mežaparkā pie krematorija, kur plānots veidot kolumbāriju jeb pelnu kapsētu, neskaidros apstākļos masveidā izcirstas priedes, svētdien ziņo Latvijas Televīzija.
Par izciršanu šokēta ir pelnu kapsētas idejas autore un sākotnējā projekta autore Gundega Lināre, kura neko nav zinājusi par plānoto koku izciršanu. „Liels šoks. Kas te vairs par kolumbāriju..."

Lielie koki, kas ir raksturīgi Mežaparkam, izcirsti esot nedēļas laikā. Pagaidām nav zināms, kas ir izcirtis priedes, un vai tas ir bijis saskaņots būvvaldē.

„Uzzināju, kad te blakus krematorijā bija Modre Ģelža bēres. Zvanīja kolēģi un prasīja, vai tas ir atļauts," saka Lināre. „Būvvaldē nekas vēl nav saskaņots. Neviens arī nezina, kas varēja izcirst."

Atgādinām, ka Rīgas domes deputāti 2006.gada nogalē nolēma izveidot kolumbāriju Varoņu ielā. Jauno kapu teritorija atradīsies joslā starp Sarkandaugavas kapiem, Varoņu ielu un Rīgas un Saulkrastu dzelzceļa līniju.

Bija plānots, ka kapu teritorijas centrālo asi veidos zāliens ar skulptūru augstākajā daļā, bet zālienu ieskaus divi ceļu loki. Starp pirmo un otro ceļu loku bija iecerēts izveidot pelnu zālienu ar iespēju izvietot piemiņas plāksni vai oriģinālu pieminekli. Ap otro ceļu loku simetriski pret centrālo asi atrastos laukumi, kuros būtu urnu glabāšanai paredzētās sienas, individuālo stādījumu laukumi un ūdens ņemšanas vietas.

Ārpus centrālās daļas paredzēts izvietot apbedījumu laukumus, kas būtu domāti atsevišķas konfesijas vai profesijas pārstāvjiem. Projekts paredzēja, ka kapu teritorijā aiz otrā ceļu loka tiktu saglabāta dabiskā meža zemsedze un pēc iespējas tiktu saglabāti koki. Starp Kapu pārvaldi un krematorijas uzņēmumu bija vienošanās, ka projekta gaitā atjaunos laukumu starp krematorijas ēku un kolumbārija teritoriju, kā arī izveidos stāvvietu aptuveni 60 automašīnām.

Kolumbārija projektēšana izmaksāja 54 000 latu, bet kopumā kolumbārija būvniecībai būs nepieciešami aptuveni 320 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!