Lai straujāk uzlabotu sociāli ekonomisko situāciju minimālās darba algas saņēmējiem, Labklājības ministrija (LM) piedāvā no nākamā gada 1.janvāra palielināt minimālo darba algu no 90 uz 120 latiem, portālu "Delfi" informēja LM Komunikācijas departamenta direktore Vineta Bērziņa.
Šī mērķa īstenošanai 2007.gadā valsts budžetā nepieciešami papildus 9,1 miljoni latu.

Labklājības ministre Dagnija Staķe uzskata, ka pēdējo divu gadu straujais vidējās algas palielinājums ir radījis situāciju, ka salīdzinājumā ar to minimālā alga samazinās, nevis palielinās, tādējādi pastiprinot sociālo noslāņošanos sabiedrībā un veicinot iedzīvotāju migrāciju uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. "Lai uzlabotu iedzīvotāju sociāli ekonomisko situāciju, ir vitāli svarīgi straujāk paaugstināt minimālo algu līdz 120 latiem," norāda Staķe.

Ņemot vērā, ka minimālā darba alga pērn netika palielināta, bet šogad tā paaugstināta mazākā apmērā nekā bija plānots, LM piedāvā arī citu variantu. Tas paredz paaugstināt minimālo darba algu no 90 uz 110 latiem. Atbilstoši Finanšu ministrijas aprēķiniem, šim mērķim valsts budžetā nepieciešami papildus 5,6 miljoni latu, ienākumi tiek prognozēti 24,8 miljoni latu apmērā.

Saskaņā ar LM rīcībā esošiem statistikas datiem 2005.gadā strādājošo skaits, kuri saņēma mazāk par minimālo darba algu un minimālās darba algas apmērā, bija 82 900 cilvēki no strādājošo kopskaita jeb 12%. No tiem 91% jeb 75 300 cilvēki strādāja privātajā sektorā, bet 9% jeb 7600 cilvēki - sabiedriskajā sektorā.

Minimālā mēneša darba alga atbilstoši noteikumos par minimālo darba algu paredzētajam līmenim 2007.gadā, ir jānosaka 47% apmērā no strādājošo vidējās darba algas par iepriekšējo gadu, norāda Bērziņa.

Rosinājums iesniegts izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai Nacionālās trīspusējās sadarbības apakšpadomes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!