Ministriem otrdien atkal neizdevās vienoties par to, vai atbildē Saeimas komisijai atbalstīt Ostas policijas izveidi Rīgas brīvostā.

Iekšlietu ministrija, pēc kuras lūguma ministri šo jautājumu pirms nedēļas atlika, otrdien sliecās atbalstīt Ostas policijas izveidi, taču iebilda Aizsardzības ministrija (AM), sakot, ka šādas struktūras radīšana varot ietekmēt ASV politiku un nostāju militāro kravu pārkraušanā Rīgas brīvostā.

Neapmierināts bija arī Tautas partijas (TP) pārstāvis reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, kurš izteica neizpratni par to, kāpēc šāds veidojums vispār esot vajadzīgs. "Es nesapratu iepriekšējā valdības sēdē un nesaprotu arī šajā valdības sēdē, kas tas ir par dīvainu organismu. (..) Es kā valdības loceklis esmu pret," sacīja Zalāns.

Arī viņa partijas biedra Mareka Segliņa vadītā Tieslietu ministrija izteica šaubas par šādas policijas nepieciešamību.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece gan norādīja, ka, pirmkārt, jebkurā gadījumā lēmumu pieņems Saeima, nevis valdība, otrkārt, aicināja Tieslietu ministriju galu galā pilnībā izlemt, vai tā atbalsta vai neatbalsta ostas policijas izveidi, jo iepriekšējā sēdē TM it kā esot bijusi "par".

Galu galā ministri vienojās, ka šo jautājumu izskatīs valdības sēdes slēgtajā daļā, lai brīvi varētu runāt par militāra rakstura jautājumiem.

Tomēr jebkurā gadījumā, sagatavojot valdības viedokli Saeimai par Ostas policijas izveidi, ministri ņemšot vērā AM iebildumus, kā arī, iespējams, atbildes vēstulē deputātiem valdība tikai izklāstīs argumentus, bet nepaudīs atbalstošu viedokli šai iecerei.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Saeimā sagatavotajiem grozījumiem likumā par ostām Rīgas ostas policija varētu būt Rīgas Brīvostas pārvaldnieka pārraudzībā un pati institūcija Rīgas Brīvostas finansēta.

Plānots, ka šajā struktūrā strādās aptuveni 300 policistu, kas atradīsies nevis Iekšlietu ministrijas vai Rīgas domes, bet gan ostas pārvaldnieka pārziņā. Rīgas brīvosta būs jaunās struktūras finansētāja, jo grasās tajā ieguldīt vienu miljonu latu. Arī Ostas policistu atalgojums būs lielāks nekā Valsts policijā un Rīgas pašvaldību policijā strādājošajiem policistiem.

Tāpat tiek pieļauta Valsts policijas priekšnieka Voina un Kārtības policijas priekšnieka Andra Dzeņa pāreja uz jauno struktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!