Foto: DELFI
Pēc jaunās valdības izveides visās ministrijās būs parlamentārie sekretāri - šie amati tagad ir arī partijas "Jaunais laiks" (JL) pārstāvju vadītajās ministrijās, kuri iepriekš taupības nolūkos tos nealgoja.

Turklāt daļā ministriju pie šiem amatiem tikuši cilvēki, kuri kandidēja 10.Saeimas vēlēšanās, taču netika parlamentā. Parlamentāro sekretāru atalgojums ir 1336 lati pirms nodokļu samaksas, bet, ja šo amatu ieņem vienlaikus ar deputāta krēslu, tad jāizvēlas, vai algu saņem ministrijā vai Saeimā.

Iekšlietu ministrijai, kuru vada JL biedre Linda Mūrniece ("Vienotība"), līdz jaunās valdības apstiprināšanai nebija parlamentārā sekretāra, taču nu jau nedēļu šajā amatā strādā JL jauniešu Rīgas nodaļas vadītājs Ivars Bandonis, kurš kandidēja 10.Saeimas vēlēšanās, bet netika parlamentā. Viņa iepriekšējā darba pieredze gan bijusi vairāk saistīta ar nekustamajiem īpašumiem - Bandonis strādājis uzņēmumos "Apartment.lv", "RB Namnieks" un "Sadales tīkls".

Bez Bandoņa pie parlamentārā sekretāra amata tikuši arī citi koalīciju veidojošo apvienību biedri, kuri kandidēja vēlēšanās, bet netika Saeimā.

Piemēram, par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentāro sekretāri iecelta kādreizējā Tukuma novada domes deputāte Daiga Reča (ZZS), kura vēlēšanās kandidēja no ZZS saraksta Zemgales vēlēšanu apgabalā. Iepriekš šo amatu ieņēma jaunais izglītības ministrs Rolands Broks (ZZS).

Tāpat pie šā amata tikusi bijusī pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS), kura apstiprināta par parlamentāro sekretāri Jura Bārzdiņa (ZZS) vadītajā Veselības ministrijā. Iepriekšējā valdībā šo amatu ieņēma Jānis Reirs (JL, "Vienotība").

Arī Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārā sekretāre Karīna Korna (SCP) no "Vienotības" saraksta kandidēja Saeimas vēlēšanās, bet netika parlamentā. Viņa vienlaikus ir arī tieslietu ministra Aigara Štokenberga (SCP) biroja vadītāja, tādēļ viņas atalgojums vēl tiek precizēts. Iepriekš TM nebija parlamentārā sekretāra.

Arī JL pārstāvja Arta Kampara vadītajai Ekonomikas ministrijai līdz jaunās valdības apstiprināšanai nebija parlamentārā sekretāra, bet tagad pie šā amata ticis līdzšinējais Kampara padomnieks Klāvs Olšteins (JL). Lai gan viņš ir arī 10.Saeimas deputāts, Olšteins nolēmis saņemt parlamentārā sekretāra atalgojumu - 1336 latus.

Tāpat Finanšu ministrija Einara Repšes (JL) laikā nealgoja parlamentāro sekretāru, bet līdz ar Andra Vilka (Vienotība) apstiprināšanu finanšu ministra amatā šie pienākumi uzticēti Saeimas deputātei Ilzei Viņķelei (Vienotība). Viņa gan izvēlējusies saņemt deputātes algu.

Vienīgā JL biedra vadītā ministrija, kurā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) laikā bija parlamentārais sekretārs, bija Kultūras ministrija, kur šo amatu ieņēma Elita Šnepste. Arī jaunā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība) apstiprinājusi parlamentāro sekretāru - rakstnieku Māri Bērziņu, kurš saņems 1336 latus.

Savukārt Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra amatā iecelts bijušais Rīgas Stradiņa universitātes lektors Veiko Spolītis (Vienotība). Arī šajā ministrijā iepriekš bija šāds amats, to ieņēma Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Parlamentārā sekretāra iepriekš nebija Satiksmes ministrijā, taču tagad šajā amatā apstiprināta Saeimas deputāte Dana Reizniece (ZZS), kura izvēlējusies saņemt algu no ministrijas, nevis deputātes algu.

Arī Zemkopības un Ārlietu ministrijā, kur līdz šim nebija parlamentāro sekretāru, plānots algot cilvēku, kurš būtu atbildīgs par saiknes uzturēšanu starp ministriju un Saeimu, taču tie vēl nav iecelti.

Vienīgie pārstāvji, kuri arī jaunajā valdībā saglabājuši savu amatu, ir Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Staķis (ZZS) un Vides ministrijas parlamentārā sekretāre Žaneta Mikosa.

Līdz ar to vienīgā ministrija, kurā nebija un arī nebūs parlamentārā sekretāra, ir likvidējamā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, kuru līdz gada beigām plānots pievienot Vides ministrijai.

Jau vēstīts, ka taupības nolūkos valdība nolēma mainīt likumu, paredzot ministram tiesības izvēlēties iecelt vai neiecelt parlamentāro sekretāru. JL ministri pirmajā Dombrovska valdībā izvēlējās tos nealgot.

Saskaņā ar likumu algu pēc savas izvēles parlamentārais sekretārs saņems tikai par viena amata pienākumu pildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!