Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) un jaunatnes nevalstisko organizāciju (NVO) tikšanās laikā, apspriežot iespēju piešķirt valsts budžeta līdzekļus jaunatnes organizācijām, ministrs tās salīdzināja ar medību klubiem, kuru darbība valstij nav finansiāli jāatbalsta.

"Tikpat labi mēs varētu sākt atbalstīt medību klubus vai pensionāru biedrības," norādīja ministrs uz jautājumu, vai nacionāla mēroga jauniešu NVO nebūtu iespējams atbalstīt no valsts budžeta līdzekļiem.

Organizācijas "IMKA Latvija" vadītāja Gunta Kelle norādīja, ka jaunatnes organizācijas ir radikāli atšķirīgas no pensionāru biedrībām vai citām NVO, kas pārstāv tikai savas intereses, jo to galvenais uzdevums ir darbs ar jaunatni laikā, kad pats pusaudzis nezin, ko tālāk dzīvē darīt. Tas ir laiks, kad jaunietis ir jāizglīto, lai neveidotos narkomāni, noziedznieki un pašnāvnieki, bet ministrija šādu izglītošanu pašlaik nespēj nodrošināt, uzskata Kelle.

Uz tikšanos bija ieradušās lielāko jauniešu NVO pārstāvji no organizācijām "Latvijas Mazpulki", "IMKA Latvija", "Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatne", Latvijas Studentu apvienības, Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas un Latvijas Jaunatnes padomes.

Sarunas laikā ministrs un organizāciju pārstāvji vienojās par turpmākās sadarbības jomām, kā arī panāca vienošanos par mērķtiecīgu un ilgtspējīgu valsts finansējuma piešķiršanu jaunatnes organizācijām un dažādu ārvalstu finanšu līdzekļu piesaistīšanu.

Broks uzsvēra, ka jaunatnes politikas mērķis ir definēts Jaunatnes likumā, kas stājās spēkā 2009.gada 1.janvārī, jaunatnes politikas attīstība ir nostiprināta vairākos valsts dokumentos, taču Ilze Kļava no "Latvijas Mazpulkiem" norādīja, ka, neskatoties uz lielo dokumentu klāstu, dzīvē ieviest daudzas lietas ministrijai nav izdevies, savukārt jaunatnes organizācijas, dažādu administratīvo slogu mocītas, nespēj fiziski realizēt labās iniciatīvas, jo negūst praktisku atbalstu.

Ar Jaunatnes likuma izmaiņām, kas stājās spēkā šī gada janvārī, ir noteikts, ka pašvaldības veic stratēģisku darbu ar jaunatni, tāpēc ministrs norādīja, ka organizācijām no reģioniem būtu jāsadarbojas un par finansiālu atbalstu jārunā ar pašvaldībām.

2011.gadam valsts budžeta atbalsts jaunatnes politikas īstenošanai ir 106 985 latu, no kuriem 49 850 latu – jaunatnes organizāciju pasākumu atbalstam, tajā skaitā – 19 400 latu pašvaldību projektiem jaunatnes organizāciju tehniskā nodrošinājuma atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!