Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē, kurā tika izskatīti Valsts kontroles veiktās revīzijas rezultāti Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP), atzina, ka VK atklātās nepilnības ir ilgstoša līdzekļu trūkuma rezultāts.
Valsts kontroliere Inguna Sudraba deputātus informēja par Valsts kontroles (VK) 2006. gadā veiktās revīzijas rezultātiem IeVP. Revīzija tika veikta četrās IeVP struktūrvienībās – Daugavpils, Grīvas, Jelgavas un Šķirotavas cietumos. Revīzijas laikā tika konstatētas vairākas problēmas – ieslodzījuma vietu apsardzes tehnisko līdzekļu stāvoklis, apsardzes darbinieku trūkums, notiesāto izglītības iespējas un nodarbinātība, kā arī veselības aprūpe. Tika konstatēts, ka notiesātie pēc atbrīvošanas nesaņem pabalstu valsts noteiktajā apjomā.

Bērziņš deputātiem norādīja, ka VK konstatētās nepilnības ir ilgstoša līdzekļu trūkuma rezultāts IeVP. Tik daudz līdzekļu, lai īsā laikā ieslodzījuma vietas savestu Eiropas Savienības prasībām atbilstošā stāvoklī, valsts budžetā šobrīd nav iespējams atrast, tādēļ nepieciešams domāt arī par alternatīviem risinājumiem.

Tādēļ Tieslietu ministrijas uzdevumā tiek izstrādāts pētījums "Jaunu ieslodzījuma vietu būvniecība, izmantojot valsts un privātās partnerības metodi", kurā tiks pētītas valsts un privātās partnerības principu pielietošanas iespējas ieslodzījuma vietu jomā. Tieslietu ministrs norādīja, ka nākotnē nav izslēgta atsevišķu cietumu, kuru uzturēšana ir ekonomiski neizdevīga, slēgšana. Tādējādi būtu iespējams iegūt līdzekļus mūsdienu standartiem atbilstošu cietumu infrastruktūras objektu būvniecībai.

Ministrs deputātus informēja, ka apmeklējis vairāk kā pusi ieslodzījuma vietu un pārliecinājies, ka ieslodzītajiem tiek piedāvātas pietiekamas vispārējās izglītības un arodizglītības iespējas. Daudzi ieslodzītie nespēj strādāt, jo tiem trūkst vajadzīgo prasmju, tādēļ jādomā par ieslodzīto izglītošanu profesijās, kuras tie spēj pielietot, norādīja ministrs.

Vērojama aizvien pieaugoša uzņēmēju tendence nodarbināt ieslodzījuma vietās atrodošās personas, taču jāņem vērā, ka strādāšana ir katra ieslodzītā brīvprātīga izvēle. Ņemot vērā pašreizējo ieslodzīto personu prasmju līmeni un subjektīvo attieksmi pret darbu, nodarbināt iespējams aptuveni trešo daļu no cietumos izvietotajām aptuveni 6500 personām. 2006. gadā tika nodarbināti 1377 darbspējīgu notiesāto.

IeVP priekšnieks Sergejs Zlatoustovs deputātiem norādīja arī uz darbinieku trūkumu. Šā gada sākumā IeVP bija 219 vakances un neskatoties uz šogad panākto darbinieku atalgojuma palielināšanu, šobrīd ir 230 vakances. Problēmas ar darbiniekiem ir galvenokārt Rīgā un Jelgavā izvietotajos cietumos uzraudzības un apsardzes sastāvā. Tā kā darba roku trūkums vērojams visā valstī, jādomā par pāreju uz tehniskajiem apsardzes līdzekļiem, uzsvēra Zlatoustovs.

IeVP ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša iestāde, kuras galvenās funkcijas ir apcietinājuma kā drošības līdzekļa un brīvības atņemšanas kā kriminālsoda izpildes nodrošināšana.

IeVP sastāvā ir 15 ieslodzījuma vietas: trīs izmeklēšanas cietumi, septiņi slēgtie cietumi, divi daļēji slēgtie cietumi, divi atklātie cietumi un viena audzināšanas iestāde nepilngadīgajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!