Balvos, labojot zobus pie vispārējās narkozes, kāds pacients vairs nepamodās, BNS apstiprināja Balvu slimnīcas galvenā ārste Irēna Sprudzāne.
Negadījums noticis 3.decembrī stomatoloģes Lindas Bogdanovas privātprakses kabinetā. Pēc vispārējās narkozes zobārsta krēslā vairs nepamodās 29 gadus vecais Māris N., Gulbenes rajona iedzīvotājs, kurš strādāja Balvos. Tikusi izsaukta ātrā palīdzība, taču līdzēt vairs nebijis iespējams.

"Viņš [pacients] bija arī ievietots reanimācijā jau pēc klīniskās nāves," sacīja Sprudzāne.

Pēc šobrīd viņas rīcībā esošās informācijas, pacients slimojis ar sirds kaiti, kas varētu būt nāves iemesls. Precīzi tas būšot zināms pēc mirušā sekcijas, kuru veic pataloganatoms, medicīnas eksperts Pjotrs Ivočkins.

Zobārste Bogdanova pastāstīja BNS, ka pacients esot uzstājis, ka vēlas zobu saknes raut pie vispārējās narkozes.

"Jau pirmdien [29.novembrī] viņš bija atnācis pie manis uz konsultāciju. Viņš jau Gulbenē bija ekstrahējis zobus. Tur viņam bija ieteikts vispārēju narkozi veikt. Es apskatījos, kāds [pacientam] ir vispārējais stāvolis mutē. Piedāvāju viņam vietējo anestēziju. Bet viņš bija kategoriski pret," teica Bogdanova.

Viņa arī sacīja, ka saprotot pacienta izvēli veikt zobu raušanu pie vispārējās narkozes, jo "sāpes var novest cilvēku līdz tādai pakāpei, ka viņš vienkārši nevar [izturēt]".

Bogdanova esot pacientam teikusi: "Ja jūs citādi nevarat, tad ir jāiet uz konsultāciju pie anesteziologa. Ja viņš ņemas to darīt, es savu darbu izdarīšu."

Ticis sarunāts tikties piektdien, 3.decembrī. Vai līdz tai dienai pacients tika konsultējies pie anesteziologa, Bogdanova pateikt nevarēja.

3.decembrī pacientam vispārējo narkozi deva anesteziologs Vitālijs Ignatovs no Balvu slimnīcas. Bogdanova uzsvēra, ka anesteziologs "visu izdarīja pareizi". Arī zobārste veikusi visu, kas bija paredzēts.

Tad "notika tā [pacienta] atmodināšana", ko nav bijis iespējams izdarīt.

Anesteziologs Ignatovs stāstīja BNS, ka "tādām zālēm [ar kādām pacientam tikusi veikta vispārējā narkoze] netaisa [iepriekšēju] pārbaudi uz jūtīgumu, jo principā alerģiskas reakcijas nav".

Ignatovs apgalvoja, ka zināja, "kas vispār ar viņu [pacientu] ir, viņš neteica, ka viņam ir kādas izteiktas problēmas ar sirdi".

"Pielietojot jebkuru narkozi, var paredzēt, ka būs kaut kādas komplikācijas. Tas gadās ne jau katru dienu, tomēr gadās," teica Ignatovs.

Ziemeļaustrumu slimokases Balvu rajona nodaļā ārste Maija Ose pauda BNS, ka notikuma apstākļus noteikti izmeklēs policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!