Atbalstot pašvaldību izteiktos priekšlikumus, Ministru kabinets otrdien veica grozījumus vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālajā iedalījumā, papildinot novadu karti ar septiņiem jauniem novadiem, portālu "Delfi" informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā.
Pirms trīs mēnešiem, 4.septembrī, nosakot Latvijas administratīvi teritoriālo iedalījumu, valdība uzdeva Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) turpināt konsultācijas ar ieinteresētajām pašvaldībām, lai nepieciešamības gadījumā noteikumus varētu līdz šā gada beigām precizēt.

RAPLM ir apkopojusi un izvērtējusi pašvaldību izteiktos priekšlikumus, veicot atkārtotas sarunas ar vairāku rajonu pašvaldību vadītājiem. Pamatojoties uz konsultāciju rezultātiem, Latvijas administratīvi teritoriālo iedalījumu paredzēts papildināt ar septiņiem jauniem novadiem.

No plānotā Aizkraukles novada paredzēts atdalīt Daudzeses pagastu, Jaunjelgavas pilsētu ar lauku teritoriju, Seces pagastu, Sērenes pagastu, Staburaga pagastu un Sunākstes pagastu, izveidojot Jaunjelgavas novadu.

No plānotā Balvu novada paredzēts atdalīt Lazdukalna pagastu un Rugāju pagastu, izveidojot Rugāju novadu, no projektā plānotā Bauskas novada atdalīt Rundāles pagastu, Svitenes pagastu, Viesturu pagastu, izveidojot Rundāles novadu.

No plānotā Ludzas novada paredzēts atdalīt esošo Ciblas novadu, Blontu pagastu, Pušmucovas pagastu un Zvirgzdenes pagastu, izveidojot Ciblas novadu. No plānotā Rūjienas novada paredzēts atdalīt Ķoņu pagastu un Naukšēnu pagastu, izveidojot Naukšēnu novadu; no plānotā Saulkrastu novada paredzēts atdalīt esošo Sējas novadu.

No plānotā Tukuma novada paredzēts atdalīt Jaunpils pagastu un Viesatu pagastu, izveidojot Jaunpils novadu; no plānotā Jelgavas novada atdalīt Sidrabenes pagastu, pievienojot to esošajam Ozolnieku novadam.

Līdz ar to, apkopojot pašvaldību izteiktos viedokļus un jau pieņemtos lēmumus, līdz 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām paredzēts izveidot 103 novadus un deviņas republikas pilsētas.

Likumā noteiktais administratīvi teritoriālās reformas mērķis ir izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas novadu pašvaldības, kas nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem.

Gan šogad, gan 2008.gadā pašvaldībām, kas vienojušās par novadu izveidi, ir paredzēts valsts atbalsts infrastruktūras attīstībai. Šogad šim mērķim ir paredzēti 32,9 miljoni latu, bet nākamgad – 55,55 miljoni latu.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" novada pagastos un novada pilsētās tiek saglabāti pakalpojuma centri, kuros iespējams saņemt praktiski visus pakalpojumus, ko pirms novada izveides sniedza attiecīgā pagasta vai pilsētas pašvaldība. Novada domei ir tiesības noteikt papildus vēl vairākus pakalpojuma centrus citās novada apdzīvotajās vietās, kur pirms tam pašvaldības pakalpojumi nebija pieejami.

Atbilstoši Administratīvi teritoriālās reformas likumā noteiktajam, Ministru kabinetam apstiprinot noteikumus par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo iedalījumu, vietējās pašvaldības var pieņemt lēmumus par novada izveidošanu līdz 2009.gada 31.janvārim saskaņā ar noteikumos noteikto novadu teritoriālo dalījumu. 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanas Centrālā vēlēšanu komisija izsludinās tajās administratīvajās teritorijās, kuras norādītas administratīvi teritoriālā iedalījuma noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!