Valdība otrdien apstiprināja nākamā gada budžeta izstrādes un pieņemšanas plānu, kas paredz apstiprināt budžetu Saeimā 1.oktobrī. Budžeta izstrāde jau no pirmās dienas piedalīsies īpaši izveidota reformu vadības darba grupā, kurā būs pārstāvji no Finanšu ministrijas (FM), Saeimas Budžeta komisijas un sociālie partneri, tā otrdien valdībā paziņoja valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL).

Premjers pauda, ka darba grupa, kura sāks darbību jau pēc divām dienām, nodrošinās sociālo partneru piesaisti budžeta izstrādei jau no pirmās dienas.

Grupas darbu vadīs pats premjers, FM grupā pārstāves ministrs Einars Repše (JL), valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, kā arī viena no speciālistēm Baibe Bāne, Saeimu grupā pārstāvēs Budžeta komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš (JL), Latvijas Darba devēju konfederāciju pārstāvēs tās ģenerāldirektore Elīna Egle, kā arī uzņēmējs Vasīlijs Meļņiks, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību pārstāves tās vadītājs Pēteris Krīgers un viņa vietnieks Egils Baldzēns, Latvijas Rūpniecības un tirdzniecības kameru pārstāvēs tās vadītāja Žanete Jaunzeme-Grende un vietnieks Dainis Pavļuts, Latvijas Pašvaldību savienību pārstāvēs tās vadētājs Andris Jaunsleinis un speciāliste Sanita Šķiltere.

Jau otrdien vairāki ministri pauda pārdomas par nodibināto vadības grupu, piemēram, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pauda neizpratni, kāpēc tajā nav neviena lauksaimnieku pārstāvja, savukārt ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) pauda cerību, ka grupa spēs rādīt kādu pievienoto vērtību līdztekus valdības darbam.

Savukārt Bičevskis atkārtoti pauda, ka grafiks paredz ļoti intensīvu darbu un budžets būs izstrādāts un pieņemts tādā veidā, kādā līdz šim tas nav darīts.

Budžeta izstrādes plāns paredz, ka ministrijas iesniegs FM strukturālo reformu ieviešanas plānu, notiks seminārs par nodokļu politikas prognozētajām izmaiņām 2010.gādā un turpmākajos gados.

FM sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Latvijas Banku aktualizēs vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības scenāriju, un līdz jūlija beigām FM sagatavos valsts budžeta ieņēmumu prognozes un aprēķinās ministriju „bāzes izdevumus” un sagatavotos aprēķinus nosūta ministrijām, Latvijas Bankai un sociālajiem partneriem.

Augusta vidū plānota valdības ārkārtas sēde, kurā tiek izskatīta turpmākās rīcības stratēģija, un tiek noteikti papildus pasākumi fiskālās konsolidācijas nodrošināšanai. Septembra pirmajā dekādē ministrijas sagatavos 2010.gada valsts budžeta pieprasījumus, un galīgo budžeta variantu valdība plāno izskatīt 28. septembrī un sniegt izskatīšanai Saeimā 1.oktobrī.

Jau vēstīts, ka arī Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien pieprasīja valdībai izvairīties no tām kļūdām, kas tika pieļautas, gatavojot šī gada valsts budžeta pirmos un otros grozījumus, kuri tikuši pieņemti steigā, nekonsultējoties ar sociālajiem partneriem.

Prezidents norādīja, ka šobrīd steigai nav pamata, tomēr darbs jāpaveic ātri un izlēmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!