Foto: DELFI

Mobilizēt varētu tās mediķu grupas, kurām ir nepieciešamās profesionālās zināšanas, piemēram, anesteziologi un pacientu aprūpē iesaistītās personas, preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts sacīja, ka šonedēļ tiek gatavots mobilizācijas pieprasījums, kuru iesniegs valdībā un pāris dienas pēc apstiprināšanas tas varētu stāties spēkā. Konkrēti saraksti ar nepieciešamo sfēru speciālistiem arī vēl tiek gatavoti.

Tāpat Pavļuts sacīja, ka "mobilizācija ir saistošs pasākums," kas nozīmē, ka tā ir obligāta.

Viņš uzsvēra, ka "laika nemaz nav daudz", jo darbinieki pacientu aprūpei būtu nepieciešami jau pirmajās novembra dienās.

"Esam katastrofas priekšvakarā, un visiem ir jāiesaistās," akcentēja ministrs, paužot pateicību visām pašvaldībām un slimnīcām, kas nāk pretī un sadarbojas.

Jau vēstīts, ka otrdienas, 26. oktobra, valdības sēdē Veselības ministrija (VM) informēja, ka tuvākajā laikā Latvijā varētu būt nepieciešama mediķu mobilizācija, lai varētu nodrošināt Covid-19 pacientu aprūpi slimnīcās, kas tuvākajās nedēļās varētu pietuvoties pat 3000 stacionētiem pacientiem.

VM prognozē, ka rīkojumu par mobilizāciju vajadzēs izsludināt 2. novembrī.

Pēc valdības sēdes Pavļuts sacīja, ka mobilizācijas regulējums paredz atalgojumu par mediķu mobilizēšanu. Pavļuts skaidroja, ka ir iespējami divi varianti - vai nu tiek maksāts iestādei, no kuras mediķis ir mobilizēts, un šī iestāde turpina maksāt mobilizētajam mediķim algu, vai arī atalgojums tiek izmaksāts tieši mobilizētajam mediķim.

"Jebkurā gadījumā mobilizētajiem mediķiem būs jāsamaksā no valsts budžeta, finansējums tiks paredzēts un valdība izlems, kuru variantu izmantot," teica Pavļuts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!