Biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, prognozē, ka partnerattiecību likumprojektu Latvijā varētu pieņemt piecu gadu laikā, bet sarunas ar partijām "Mozaīka" atsāks rudenī, pavēstīja biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

Iepriekš ar partijām sāktās sarunas par viendzimuma pāru partnerattiecību reģistrācijas likumprojektu izraisīja šā jautājuma oponentiu plašas diskusijas, bet toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers atzina, ka likumprojekts par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju un grozījumiem vairākos citos likumos "faktiski paredz legalizēt viendzimuma attiecības, pielīdzinot tās likumiskai laulībai, kuru aizsargā Latvijas pamatlikums". Zatlers to raksturoja kā "slēptu mēģinājumu apiet Satversmē aizsargātās pamatvērtības un laulības institūta nozīmes vājināšanu".

Garina sacīja, ka katrā Saeimā pārstāvētajā partijā esot cilvēki, "ar kuriem var runāt" par šo jautājumu, bet problēma ir tā, ka vienotas partijas nostājas par to nav.
"Katrā partijā var atrast cilvēkus, kas atbalstītu, bet partijas līmenī oficiāla viedokļa nav. Tagad ir tiesībsarga atzinums pēc konsultatīvās padomes sēdēm, kas bija farss, nevis padome. Tajā tika uzaicināts ļoti daudz oponentu un sākās vērtību orientētās diskusijas, kam ar likumprojektu nebija nekāda sakara. Mēs atkal sāksim vest sarunas ar individuāliem deputātiem, iesim uz frakcijām. Tas būs komplekss darbs, un tas nebūs ātrs, tas ir skaidrs," pastāstīja Garina.

Pēc "Mozaīkas" ierosinātā likumprojekta izstrādes Tiesībsarga biroja paspārnē tapa komisija, un tiesībsargs ir ierosinājis vairākas izmaiņas likumos, kas skar cilvēkus, kuri nedzīvo laulībā. Viņš uzskata, ka priekšlikumi vērsti arī uz kopā dzīvojošo viena dzimuma personu tiesisko aizsardzību.

Garina norādīja, ka tā tas nav un "Mozaīka" vēlas panākt, lai viendzimuma pāriem
būtu iespēja savas attiecības oficiāli reģistrēt.

"Mūsu jautājumus tiesībsarga iniciatīvas risina daļēji, bet ne kompleksi. Cilvēkiem jābūt izvēlei ‒ reģistrēt attiecības vai ne. Ja viņi nereģistrē, kaut kāds tiesību kopums vienalga pienākas, tas ir nereģistrētās kopdzīves likums, bet ir otrs variants ‒ cilvēki jau ir reģistrēti, tur viss ir nopietnāk, attiecības tiek noteiktas likumiski. Ir jābūt abām izvēlēm," uzsvēra biedrības līdere.

Viņa apliecināja, ka ar likumprojektu biedrība atkal dosies uz sarunām ar politiķiem.
"Gatavojamies ilgam, ilgam darbam, bet domāju, ka nekur arī daudzās valstīs, kur tas ir pieņemts, tas nenotika gada vai divu laikā. Pieci gadi būtu optimistisks plāns," pieļāva Garina.

Viņa minēja, ka runa ir par partnerattiecību reģistrāciju, kas nav tas pats, kas laulība. Cilvēki jaucot šos terminus, varbūt ar nolūku.

"Ir cilvēki, kas vēlas tieši laulības nosaukumu, bet cīnīties par vārdu īsti nav jēgas, galvenais, lai ir saturs, ka likumiski var noformēt attiecības. Ja partnerattiecību likumprojektu pieņems, vairāki normatīvie akti ir jāpalabo, piemēram, pacientu aizsardzības likumā ir punkts, ka kritiskos gadījumos laulātais var pieņemt lēmumus.
Šeit iekavās būs jāiekļauj "vai reģistrētais partneris". Vairākos likumprojektos, kas paredz tiesības laulātajiem, būs jāiekļauj, ka tas attiecas arī uz reģistrēto partneri. Arī, piemēram, par interešu konflikta novēršanu," paskaidroja Garina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!