Foto: DELFI
Šobrīd pastāv reāls apdraudējums gadiem veidotas un efektīvi strādājošas pretkontrabandas sistēmas funkcionēšanai, uzskata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes (MkrP) vadītājs Marjans Burijs.

Burijs atgādināja, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šonedēļ publiski uzteicis MkrP darbu kontrabandas apkarošanā, to novērtējot atzinīgi. Vēsturiski pēdējā pusotra gada laikā tā esot jau trešā premjera izteiktā uzslava, kas ļaujot Burijam kā tiesībaizsardzības iestādes vadītājam motivēt savus darbiniekus "šajā dienestam sarežģītajā laikā".

Tomēr, lai cik pozitīvi ir premjera izteikumi un citi faktori, nākas atzīt, ka šobrīd pastāv reāls apdraudējums gadiem veidotas un efektīvi funkcionējošas pretkontrabandas sistēmas funkcionēšanai, izteicās Burijs.

Pēc viņa teiktā, minētie draudi izpaužas "iespējamos risinājumos, kurus šobrīd apsver atsevišķas amatpersonas, iespējams, ar tādu kā motivāciju par valsts resursu taupīšanu, budžeta konsolidāciju, taču šo apsvērumu rezultātā pastāv reāla iespēja, ka tiks pieņemti lēmumi, kas novedīs muitas dienestu pie nespējas efektīvi apkarot kontrabandu".

"Šobrīd šie draudi ir aktuāli, un man kā tiesībaizsardzības iestādes vadītājam, kura kompetence ir tieši kontrabandas apkarošana, jādara viss iespējamais, lai šie draudi nerealizētos," sacīja Burijs.

Viņš sacīja, ka savus priekšlikumus situācijas risināšanai trešdien iesniedzis Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektorei Nelijai Jezdakovai, jo tieši viņa vadītajai MkrP pusotru gadu atpakaļ dots premjera deleģējums koordinēt valsts tiesībaizsardzības iestāžu rīcību kontrabandas apkarošanā.

Šis priekšlikums gan Burija ieskatā, gan MkrP vadošo un pieredzējušo speciālistu ieskatā ļaus būtiski uzlabot pretkontrabandas darbu valstī.

Priekšlikums, pēc Burija teiktā, "ietver sevī vienu pamatideju, kas nozīmētu visu muitas fiziskās kontroles resursu koncentrāciju MkrP, līdz ar to visu šo muitas veikto pretkontrabandas aktivitāšu vienotu koordināciju, uzraudzību un līdz ar to būtisku efektivitātes pieaugumu šai darbā", līdz ar to "lielā mērā" muitnieki uz robežas tiktu nomainīti ar MkrP darbiniekiem, panākot, ka "tieši MkrP cilvēki būtu uz robežas pastāvīgi" un strādātu tur 24 stundas diennaktī.

Savu un MkrP piedāvājumu gan Burijs raksturoja kā "diezgan proaktīvu, nedaudz radikālu un drosmīgu", sakot, ka tas neprasa nevienu papildus latu, bet dos būtisku pretkontrabandas darba uzlabošanu valsts mērogā.

Realizējot šo priekšlikumu, tiktu pilnveidota pati sistēma, kas ļautu pārvaldei veikt intensīvāku ikdienas darbu uz robežas un daudz efektīvāk. "Protams, es ceru, ka tas dotu būtisku pozitīvu efektu uz ēnu ekonomikas samazināšanos valstī, kas skar vienu no šiem ēnu ekonomikas sektoriem - noziegumiem, kas saistīti ar kontrabandu. Kā mazajiem [kontrabandistiem] tā lielajiem," sacīja Burijs.

Pēc viņa teiktā, muitai šādā situācijā paliktu servisa un uzraudzības funkcija - lietas, ko muitas dienests iekšējā servisa daļā arī dara vislabāk un visefektīvāk.

Šobrīd MkrP ir mobilās vienības, kas darbojas visā Latvijas teritorijā un MkrP speciālisti iebrauc muitas posteņos. "Diemžēl diezgan bieži ir situācija, kad esam spiesti aizturēt kontrabandas kravas aiz barjeras - valsts iekšienē, kas raisa vielu pārdomām. Tas liecina, ka sistēma ir uzlabojama. Ar mūsu priekšlikumu mēs varam būtiski efektivizēt darbu," rezumēja Burijs.

MkrP pirms 10 gadiem tika izveidota uz Kontrabandas apkarošanas centra (KAC) bāzes un darbu tā uzsāka 2002.gada 1.septembrī. MkrP sākotnēji bija VID Galvenās muitas pārvaldes (GMP) direktora pārraudzībā.

Par kriminālpārvaldes vadītāju konkursa kārtībā tika izraudzīts KAC vadītājs Vladimirs Vaškevičs.

MkrP nodarbojas ar kontrabandas apkarošanas lietām un veic likumā noteikto operatīvo darbību, lai atklātu un novērstu noziedzīgus nodarījumus muitas jomā.

Savukārt tagadējā Muitas pārvalde tika izveidota 1996.gadā, kad Muitas departaments kļuva par Muitas pārvaldi. Muitas dienests darbojas uz valsts robežām, veic preču muitošanu, muitas kontroles, personu bagāžas kontroli un īsteno citas funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!