Foto: LETA
Satversmes tiesas (ST) tiesnese Vineta Muižniece (TP) noraida jebkādas ļaunprātības savā darbībā laikā, kad viņa vadīja Saeimas Juridisko komisiju, un "Vienotības" deputātu par iespējamo Muižnieces atbildību kādas komisijas sēdes protokola dienesta viltojumā saista ar atriebību un dēvē par "raganu medībām".

Muižniece žurnālistiem trešdien uzsvēra: " Es patiešām esmu aizgājusi prom no politikas un patiešām nevēlos komentēt politiskus jautājumus, it sevišķi politiskās intrigas". Viņa pauda nožēlu, ka pašreizējie Saeimas deputāti laiku, ko varētu veltīt likumdošanas procesam, "izlieto politiskām intrigām".

Muižniece skaidroja, ka "neviens sēdes protokols nav stenogramma, kādi momenti tiek akcentēti, kādi – nē". "Es vienmēr esmu centusies, lai protokols atspoguļo komisijas viedokli," sacīja Muižniece.

Muižniece norādīja, ka nekad nav diktējusi protokolā rakstāmo, tikai dažreiz norādījusi uz akcentējamiem momentiem, tomēr uzsvēra – ja arī gadījusies kļūda, tad ne deputātus, ne darbiniekus viņa nevēlas vainot.

Muižniece arī pauda, ka "tā nu ir sagadījies, ka šobrīd Saeimā ir deputāts, par kura atbrīvošanu no amata kādā institūcijā šī Juridiskā komisija ir lēmusi". Par iespējamu dienesta viltojumu trešdien paziņoja Saeimas pretkorupcijas apakškomisijas vadītājs Aleksejs Loskutovs (V), kuru savulaik Saeima atbrīvoja no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja amata. Pirms parlamenta šo jautājumu skatīja arī Juridiskajā komitejā.

Muižniece skaidroja, ka jautājumi par politisko partiju finansēšanas sistēmu kopumā Juridiskās komisijas darba kārtībā bijuši vairākkārt, un, viņasprāt, neviens deputāts uz atsevišķu Krimināllikuma grozījumu virzīšanu neuzstāja, jo visi sapratuši, ka tas būtu jāvirza kompleksi ar citās komisijās skatāmo politisko partiju darbības regulējumu.

Muižniece vairākkārt uzsvēra: "domāju, ka nekādi apzināti viltojumi nav notikuši". Viņasprāt, par būtisku kļūdu protokolā varētu uzskatīt, piemēram, ja balsojuma rezultāti būtu atspoguļotu nepareizi. Viņa atzina, ka nevar apgalvot, ka kļūdu protokolā neesot. Taču vaicāta, kāpēc sēdes protokols neatspoguļo audioierakstā dzirdētu deputātu gribu, sacīja – "tā nevarētu būt".

Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes audioierakstā Muižniece pēc diskusijām par Krimināllikuma grozījumiem deputātiem vaicā "Kurš balso par likumprojekta virzīšanu skatīšanai 1.lasījumā?" un pēc tam pati arī saskaita, ka par to nobalsoja septiņi deputāti, bet viens atturas. Savukārt protokolā par šo sēdi balsojums nav norādīts, bet teikts, ka Muižniece paziņo - likumprojektā ir ievērojamās nepilnības un, atbalstot projektu pašreizēja formā, to nāktos pilnībā pārstrādāt, un komisija aicina valdību likumprojektu pilnveidot un iesniegt kopā ar jaunu partijas finansēšanas likumprojektu. Audioierakstā pēc balsojuma Muižniece vairs neizsakās par šo likumprojektu.

Audioierakstu Muižniece trešdien gan atteicās noklausīties, sakot: "Piedodiet, to es nedarīšu, es nevēlos nekādu saistību ar politiskajiem procesiem, ne stenogrammām, ne ko citu".

Muižniece ir pārliecināta, ka šajā lietā nekas nav izmeklējams. Viņa arī atteicās pat apspriest iespēju, ka prokuratūra varētu sākt izmeklēšanu, un arī nevēlējās komentēt iespēju sevi atstatīt no ST tiesneses amata.

Viņa arī neskaidroja, kādēļ pēc komisijas atbalsta likumprojekta virzīšanai uz Saeimu izskatīšanai pirmajā lasījumā, tas drīzumā nenonāca parlamenta darba kārtībā. Viņa pauda, ka likumprojekts "pēc komisijas var iet dažādi".

"Ja kādas nepatikšanas radušās, man ļoti žēl, bet arī ļoti žēl, ka politiķi šobrīd nodarbojas ar raganu medībām," sacīja Muižniece.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" deputāti Aleksejs Loskutovs un Ilma Čepāne trešdien paziņoja, ka Saeimas deputāte, tagad Satversmes tiesas (ST) tiesnese Muižniece, būdama Juridiskās komisijas vadītāja, iespējams, pieļāvusi dienesta viltojumu ar partiju finansēšanas pārkāpumiem saistīto Krimināllikuma grozījumu virzībā, jo protokolā fiksētais piedāvājums projekta virzību atlikt nesaskan ar audioieraksta fiksēto balsojumu, kurā atbalstīta projekta virzība izskatīšanai Saeimā.

Par šo gadījumu viņi plāno vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš 9.Saeimā bija Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces (TP) biedrs un kopā ar viņu parakstīja "Vienotības" deputātu apšaubīto 2009.gada 1.septembra komisijas sēdes protokolu, atzina, ka tajā dienā komisijā notika balsojums par partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas projektu, kas protokolā nav atspoguļots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!