Foto: DELFI
Valsts policijā (VP) pēdējos gados plaukusī demokrātija ir beigusies, būs jāpieliek lielas pūles sabiedrības uzticības atjaunošanā policijai, uzrunā VP 2010.gada pārskata sanāksmē sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība").

Sabiedriskās domas aptaujas ilgākā laika periodā rādījušas, ka sabiedrības uzticība Valsts policijai nekad nav bijusi augsta, taču pēc nesenajiem notikumiem Jēkabpilī tā ir tuvu nullei, tāpēc pašlaik veicami dažādi pasākumi, lai uzlabotu klimatu pašā policijā un sabiedrības attieksmi pret to.

Mūrniece teica, ka policijā jāmainās situācijai, ka policijas darba ikdienā sīki disciplinārpārkāpumi paliek nesodīti. Lai to novērstu, sākts izstrādāt grozījumus Disciplināratbildības likumā, kas ļaus priekšniekiem pašiem sodīt padotos par pārkāpumiem. Tāpat tiks izvērtēts, kur policists varēs strādāt līdz ar pienākumiem savā pamatdarbā, pieaugs iekšējā kontrole.

Vienlaikus sākts darbs arī pie izvērtējuma, kā būs iespējams palielināt atalgojumu policijā, kas samazinātu korupcijas riskus policijā.

Mūrniece pauda nožēlu, ka līdz ar laupīšanas un apšaudes gadījumu Jēkabpilī, kurā bija iesaistīti četri policisti un dienesta pienākumu laikā gāja bojā policists no Jēkabpils, policijas tēls ir neglābjami sabojāts.

"Es ticu, ka Jēkabpils gadījums bijis izņēmums. Šie daži policisti ir metuši aizdomu ēnu uz Valsts policiju, tāpat kā darvas piliens var sabojāt medus mucu," atzina ministre, norādot, ka viņas uzruna gada sanāksmē pirms divām nedēļām būtu bijusi citāda un krietni optimistiskāka.

Jau vēstīts, ka VP Rīgas reģiona pārvaldes šefam Intam Ķuzim līdz 9.februārim ir jāiesniedz priekšlikumi par turpmāko speciālo uzdevumu bataljona "Alfa" darbību, jāizstrādā konkrēti kritēriji darbinieku atlasei "Alfā", kā arī jāsagatavo priekšlikumi šā bataljona nosaukuma maiņai.

VP Rīgas reģiona pārvaldes vadītājam būs jāveic pārbaudes par visām Rīgas reģiona policijas amatpersonām, kuras saņēmušas atļauju darbu policijā apvienot ar citu darbu, tostarp pārbaudes veiks tajās darbavietās, kurās VP amatpersonas strādā papilddarbu, pieprasot arī konkrētās amatpersonas raksturojumu saistībā ar personas veicamajiem pienākumiem.

Jēkabpilī 25.janvārī izraisījās apšaude, kuras laikā tika nogalināts policijas kapteinis Andris Znotiņš. Tas notika brīdī, kad policijas ekipāžas aizšķērsoja ceļu spēļu zāles aplaupītājiem. Tika ievainoti vēl seši cilvēki, no tiem divi tiesībsargi, viens no viņiem smagi. Atklājās, ka četri no uzbrucējiem ir policijas darbinieki - divi no specvienības "Alfa" Leonīds Koņuhovs, Arvo Žagars, bet divi savulaik strādājuši Tukuma policijā, un tie ir brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi. Piektais ir civilpersona Staņislavs Babelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!