Foto: F64
Pēc demisijas iesniegšanas turpinot darbu līdz 6.jūnijam, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) plāno atrast piemērotu Ugunsdzēsēju dienesta priekšnieku, atrisināt problēmās ar rindām uz Latvijas – Krievijas robežas, palielināt iecirkņu inspektoru skaitu, strādāt pie algu palielināšanas IeM dienestos, kā arī īstenot citas ieceres, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijā.

Ministre laikā līdz amata atstāšanai vēl plāno nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību 16. martā un 9. maijā, vadīt sagatavošanās darbus iespējamiem pavasara plūdiem un koordinēt plūdu novēršanas un seku likvidēšanas pasākumus.

Sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieku Ainaru Penci un arodbiedrībām, izvērtējot kandidātu skatījumu uz dienesta attīstību un līdzšinējo darba pieredzi, Mūrniecei jāatrod piemērotākais nākamais VUGD priekšnieks.

Ministrei arī jāpabeidz rindu problēmas atrisināšanas uz Latvijas – Krievijas robežas un līdz 1.aprīlim jānodrošina Autotransporta inspekcijas funkciju pārņemšanu.

Līdz 1.jūlijam iecerēts pabeigt darbu pie Valsts policijas (VP) izsaukumu gradācijas sistēmas, kur katram izsaukumam būs precīzi noteikts laiks, kurā jāiekļaujas, lai nonāktu notikuma vietā. Prioritāte būs izsaukumiem, kuros policiju informēs par draudiem cilvēku dzīvībai vai veselībai.

Paredzēts arī vairāk iesaistīt Zemessardzi sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšanā un Valsts policijas darbā, kā arī veicināt reģionos strādājošo policistu atpazīstamību, stiprināt iecirkņu inspektoru institūciju, palielinot iecirkņu policistu skaitu.

Iekšlietu ministrija arī izstrādā grozījumus likumā, lai paredzētu iespēju tiešajiem iekšlietu sistēmas iestāžu priekšniekiem sodīt savus padotos par disciplīnas pārkāpumiem. Tiek izstrādāti grozījumi Krimināllikumā, lai pastiprinātu atbildību par uzbrukumu valsts varas pārstāvjiem, kā arī norit darbs pie priekšlikumiem dienestos strādājošo atalgojuma palielināšanai līdz konkurētspējīgam līmenim, norāda ministrija.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) pirmdien pieņēma Mūrnieces demisiju, tomēr viņa vēl paliks amatā vairākus mēnešus - līdz 6.jūnijam, lai pabeigtu iesāktos darbus.

Mūrniece negaidīti iesniedza demisijas rakstu pagājušajā nedēļā, atrazdamās atvaļinājumā ārzemēs. Ministre atzinusi, ka lēmums par demisiju pieņemts emocionāli, un pēdējais piliens bija video par policijas darbinieku izdarītajām zādzībām.

Janvāra beigās pēc traģiskās apšaudes Jēkabpilī, kad specvienības "Alfa" darbinieku un bijušo Tukuma policistu sarīkotā laupīšanā un apšaudē bojā gāja viens no viņu vajātājiem – policistiem, Mūrnieci uz demisiju aicināja gan sabiedrība, gan policistu arodbiedrības. Toreiz Mūrniece atbildēja, ka viņas politiskās atbildība ir policijas sakārtošana.

Mūrnieces atbilstība amatam dienas kārtībā bija arī pērn, kad pēc LTV raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas dzīvokļa kratīšanas ministres demisiju pieprasīja Tautas partija. Toreiz Mūrniece amatu nezaudēja, jo ar 44 balsīm "par", 48 balsīm "pret" un vienam deputātam atturoties Saeima opozīcijas pieprasījumu noraidīja.

Neapmierinātību ar ministres darbu paudusi arī sabiedrība. 10.Saeimas vēlēšanās Mūrniece bija "mīnusiņu" līdere, taču, neskatoties uz sabiedrības acīmredzamajiem iebildumiem, viņa arī otrajā Valda Dombrovska valdībā tika virzīta un apstiprināta iekšlietu ministra amatā.

Mūrniece iekšlietu ministres amatā ir kopš 2009.gada 12.marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!