Foto: LETA
Trešdien, 24. februārī, Latvijas Muzeju biedrības (LMB) un Latvijas Muzeju padomes pārstāvji ar kultūras ministru Nauri Puntuli (NA) un valsts sekretāres vietnieku Uldi Zariņu pārrunāja nozares priekšlikumus aktualizētajam sanitārajam protokolam un apliecināja muzeju gatavību vērt durvis apmeklētājiem, portālu "Delfi" informēja LMB pārstāve Elīna Vikmane

Latvijas muzeji, atsaucoties uz Eiropas Muzeju organizāciju tīkla (NEMO) pētījumu par situāciju 31 Eiropas valstī, vēstīja, ka līdz šim Eiropā Covid-19 perēkļi muzejos nav identificēti. Tāpat pētījuma ziņojumā pausts, ka valdības tiek aicinātas atvērt muzejus klātienes apmeklētājiem, jo darbības specifika muzejos paredz kontrolētu cilvēku plūsmu un sanitāros protokolus.

"Viena no muzeju būtiskākajām funkcijām ir darbs sabiedrības labā, kas klātienē vēl arvien ir aizliegts, neskatoties uz to, ka muzeji jau pirms mājsēdes pierādījuši spēju rūpīgi ievērot stingru sanitāro protokolu, plānot plūsmas, veidot vienotu komunikāciju ar sabiedrību, kas kā labās prakses piemērs augsti novērtēta arī Eiropā," pauda LMB valdes locekle Vikmane.

LMB vēlas dot signālu valdībai un sabiedrībai, ka muzeji ir gatavi un vēlas atsākt darbu klātienē, taču vienlaikus gaida ekspertu lēmumu, kad to darīt būtu atbildīgi.

"Vēlamies uzsvērt, ka, pirmkārt, muzeji nekādā ziņā nav nedrošākas publiskās telpas kā veikali vai skaistumkopšana. Otrkārt, aicinām skatīt muzejus kā palīgus spriedzes mazināšanai sabiedrībā, emocionāla balansa uzturēšanai cilvēku dzīvē, mierinājumam, atpūtai, iepriecinājumam. Treškārt, muzeji mazinātu sociālo atstumtību, kuras risks arvien pieaug, jo muzeji ir pieejami ikvienā reģionā, turklāt biļetēm ir zemākā cena kultūras un atpūtas sektorā, un liela daļa pieejama bez maksas. Ceturtkārt, vēlamies uzsvērt, ka pastāv vesela muzeju kopa, kuriem pašu ienākumi ir būtiska izdzīvošanas sastāvdaļa," paziņojumā medijiem atklāja Vikmane.

Kultūras ministrs, savukārt valdības sēdēs norādījis, ka, "mīkstinot drošības ierobežojumus vienā nozarē, tiks radīta ķēdes reakcija un neizpratne, kā arī pieprasījumi no tām nozarēm, kuru darbība ir ilgstoši apturēta".

Nākamajā nedēļā Puntulim paredzēta tikšanās ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), lai pārrunātu nākotnes scenārijus kultūras jomā.

"Mums kā sabiedrībai jāapzinās, ka jebkuriem lēmumiem ir jābūt kontekstuāliem, pārdomātiem, balstītiem uz epidemioloģisko situāciju un aktuālajām prognozēm – mēs visi esam ieinteresēti maksimāli droši un drīz funkcionēt jaunās normalitātes apstākļos, bet līdz tam jāievēro ekspertu ieteikumus," akcentējis Puntulis.

Latvijas Muzeju padomes priekšsēdētāja Una Sedleniece aicināja Kultūras ministriju kopā ar epidemiologiem virzīt tādus lēmumus, kas iespēju robežās paātrinātu muzeju pieejamību apmeklētājiem.

"Uzskatām, ka muzejos pamatā jau ir ieviestas un var sekmīgi darboties epidemioloģiskās drošības prasības. Jau 2020. gadā, saglabājot atvērtību apmeklētājiem vairākos ārkārtējās situācijas periodos, muzeji sevi ir pierādījuši kā drošas, atbildīgas un sabiedrības sociālā un garīgā līdzsvara uzturēšanai nozīmīgas vietas," norādījusi Sedleniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!