Foto: Bauskas alus

Aizvadītā gada nogalē mūžībā aizgājis Latvijas vecākais alus meistars Kārlis Zālītis, šādu informāciju sniedza Bauskas novada pašvaldībā.

Zālītis miris 2021. gada 29. decembrī 95 gadu vecumā. Viņa izvadīšana paredzēta 2. janvārī pulksten 14 no Šarlotes kapiem Bauskas novadā.

Novada pašvaldībā norāda, ka Zālītis ar alus darīšanu saistījis visu savu darba dzīvi un ir viens no izcilākajiem aldariem Latvijas vēsturē. Kā "Bauskas alus" darītavas vadītājs viņš darbojās kopš 1981. gada, uzņēmuma ražošanas procesa uzsākšanas brīža.

Arī "Bauskas alus" sociālajā tīklā "Facebook" izsaka dziļāko līdzjūtību Zālīša ģimenei un raksta: "Aldara Kārļa Zālīša pienesums "Bauskas alum" ir bijis nozīmīgs daudzu gadu garumā. Kārlis ir radījis iecienītās garšas "Bauskas gaišais" un "Bauskas tumšais alus", kā arī pagājušā gadsimta vidū atklājis unikālo ražošanas tehnoloģiju Portera iesala dzērienam, kvasam un iesala dzērienam "Veselība"".

Zālītis 2001.gadā saņēma augstāko valsts apbalvojumu piektās šķiras Triju zvaigžņu ordeni, savukārt 2006.gadā Zemkopības ministrijas augstāko apbalvojumu – sudraba medaļu "Par centību" un Bauskas pašvaldības augstāko apbalvojumu par ilggadēju ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā un Bauskas vārda popularizēšanu. 2012. gadā viņam piešķirts arī Bauskas novada pašvaldības apbalvojums "Mūža ieguldījums".

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Zālītis absolvējis tagadējās Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas rūpniecības tehnoloģijas fakultāti, strādājis liķiera un degvīna fabrikā, Alus darītavā Nr. 2, kas vēlāk pārdēvēta par "Rīgu". Viņš strādājis arī Iļģuciema alusdarītavā par iesala ekstrakta ceha vadītāju, par alusdarītavas vadītāju, izstrādājis dzēriena "Veselība" un "Senču alus" receptes.

Tāpat viņš ir izveidojis alus cehu Tērvetē, radot arī "Tērvetes alus" recepti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!