Foto: F64
Ja rastos konkrēts piedāvājums nomainīt izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, Nacionālā apvienība (NA) būtu gatava ņemt savā pārziņā šo ministriju, apliecināja NA pārstāvis Imants Parādnieks.

Pašlaik Izglītības un zinātnes ministrija atrodas Reformu partijas pārziņā un par Ķīļa nomaiņu viņa veselības stāvokļa dēļ konkrētu plānu vēl nav. Partija gaidīs ministra ārstu slēdzienu par viņa iespējām turpināt darbu. Savukārt RP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis jau paspējis norādīt, ka jebkura koalīcijas partnera vēlme iegūt izglītības un zinātnes ministriju savā pārziņā nozīmētu koalīcijas līguma pārkāpšanu.

Parādnieks norādīja, ka NA izglītību vienmēr virzījusi kā vienu no savām prioritātēm un, ja nāks konkrēti priekšlikumi par Ķīļa nomaiņu, apvienības pieteiksies pārņemt šo ministriju. Pagaidām gan nekas konkrētāks ne frakcijā, ne partijā kopumā nav runāts. Vispirms, lai Ķīļa ārsti dod savu slēdzienu un tad NA apspriedīs konkrētākus priekšlikumus šajā jautājumā, teica Parādnieks.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Ķīlis slimo jau vairāk nekā mēnesi. Ministrs saslima 18.martā. Ķīli veselības problēmas vajāja jau pērnā gada nogalē, kad slimības dēļ ministram nebija arī iespējams tikties ar augstskolu pārstāvjiem, lai pārrunātu plānoto finansējuma pārdali kvalitatīvākajām studiju programmām.

Sarunas par lielāku NA ietekmi valdībā sākās nesen pēc satiksmes ministra demisijas, kad tika meklēts jauns kandidāts. Tomēr atbildības jomu sadalījumu paredz sadarbības līgums par valdības izveidi, kas tika noslēgts pēc 11.Saeimas vēlēšanām.

Pašlaik NA ir divi ministru portfeļi valdībā – apvienības pārziņā ir Tieslietu ministrija un Kultūras ministrija. Saeimā tai ir 14 mandātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!