Latvijas Nacionālā teātra skatītāju zālē sestdienas naktī nelielā laukumā nobrucis apmetums un, pēc teātra direktora domām, ir apdraudētas gan Liepājas teātra viesizrādes, gan Nacionālā teātra sezonas uzsākšana.
Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas Ekspertīzes daļas vadītājs Jānis Radiņš BNS pastāstīja, ka pirmdien no rīta teātra ēku apsekoja Rīgas domes, inspekcijas un Kultūras ministrijas pārstāvji, bet, pēc Radiņa vārdiem, ēkas stāvoklis nav kritisks, nepieciešams tikai nostiept tīklu pie griestiem, lai novērstu apmetuma krišanu skatītājiem uz galvas. Nobrukušā apmetuma platība ir minimāla un pat nevarot redzēt, no kuras vietas tas nobrucis, stāstīja Radiņš.

Apmetums veidots no ģipša un kaļķa, kuru plaši izmantoja 20.gadsimta sākumā, un nobrukuma cēlonis varētu būt caurais jumts un mitrums. Apmetums izrādījās neizturīgs tajā vietā, kur ir jumta seguma bojājumi.

Savukārt Rīgas būvinspekcijas vadītājs Ilmārs Leikums BNS pastāstīja, ka pašlaik komisijas apskatē piedalās viens no inspekcijas ekspertiem, kas dos savu vizuālo teātra telpu stāvokļa novērtējumu kā speciālists.

Viņš arī sacīja, ka griestu apmetuma stāvoklis ir teātra īpašnieka atbildības jautājums un būvinspekcija var sniegt tikai savu novērtējumu un ieteikumus. Atkarībā no tā, cik liels ir griestu nobrukums, pirmdien būs izlemts, uz cik ilgu laiku sezonas sākums teātrī būs atlikts.

Pēc Leikuma vārdiem, komisijā piedalās arī Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji.

Savukārt Nacionālā teātra direktors Ivars Rudzītis BNS teica, ka nevēlas sniegt komentārus par situāciju teātrī, jo pašlaik tiekot gatavota informācija presei un "tā lieta ir pārāk nopietna, lai par to informētu telefoniski".

Rīgas mērs Gundars Bojārs otrdien iepazīsies ar teātra tehnisko stāvokli un ar Nacionālā teātra direktoru Ivaru Rudzīti pārunās nepieciešamību veikt steidzamus remontdarbus.

Nacionālā teātra ēka ir celta no 1899. līdz 1902.gadam un ir vēsturisks valsts aizsargājams piemineklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!