Ar viena gada starplaiku Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī atkārtoti uzziedējis Amerikas tulpjukoks "Liriodendron tulipifera". Šī ir jau otrā ziedēšana – pirmoreiz tulpjukoka ziedēšanu Latvijā varēja vērot 2004.gadā, kad šis pats eksemplārs 24 gadu vecumā ziedēja pirmoreiz.
Arī šoreiz kokam ir tikai viens zieds, taču atkārtotā ziedēšana jau ļauj cerēt, ka ar laiku augs ziedēs arvien bagātīgāk. Atkarībā no laika apstākļiem zieds varētu priecēt NBD apmeklētājus vēl 3-4 dienas, informēja Latvijas Nacionālā botāniskā dārza ekspozīciju un kolekciju kurators Andrejs Svilāns.

Tulpjukoki Latvijā ir stādīti reti, vecākie eksemplāri gājuši bojā bargajās ziemās, tādēļ šī auga ziedēšana ir ļoti reta parādība.

Tulpjukoku lapas atgādina liru – no tām cēlies arī ģints zinātniskais nosaukums Liriodendron, kas tulkojumā nozīmē - liras koks. Savu latvisko nosaukumu – tulpjukoks, suga ieguvusi no īpatnējiem ziediem, kuri tik tiešām atgādina atvērušos tulpes ziedu.

Tulpjukoki ir magnoliju tuvi radinieki, taču atšķirībā no visai daudzveidīgās magnoliju ģints, tiem ir zināmas tikai divas sugas – Amerikas un Ķīnas tulpjukoks. Pazīstamas arī dažas šķirnes. Arī Ķīnas tulpjukoks ir stādīts NBD, taču tas ir krietni neizturīgāks Latvijas ziemās un regulāri apsalst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!