Vācijas fonda "Atmiņa, atbildība un nākotne" kompensācijas nacionālsociālisma upuriem Latvijā saņēmuši 10 996 pretendenti. Viņiem izmaksāti 7,6 miljoni eiro (5,1 miljons latu).
Kompensāciju izmaksu Vācijas fonds organizē divās daļās. To pirmās daļas izmaksa nacionālsociālisma upuriem Latvijā tika uzsākta 2001.gada novembrī, un šogad tās izmaksu paredzēts pabeigt.

Šomēnes tiek uzsākta kompensāciju 2.daļas izmaksa, kuru plānots pabeigt līdz 2005.gada beigām, šodien žurnālistiem stāstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktore Inese Šmitiņa.

Pirmie kompensācijas saņems tie, kuri nacionālsociālisma laikā cietuši vissmagāk - bija Vācijā ievietoti koncentrācijas nometnēs, geto vai citās līdzīgās slēgta tipa iestādēs, šodien stāstīja fonda "Atmiņa, atbildība un nākotne" valdes priekšsēdētājs Ginters Zāthofs. Patlaban fonds VSAA jau pārskaitījis 2,3 miljonus eiro (1,54 miljonus latu), kas paredzēti apmēram 1400 iedzīvotājiem.

VSAA direktore aicina izmaksas pretendentus vērsties VSAA filiālēs, ja laikā pēc 1.daļas kompensācijas izmaksas ir mainīta dzīvesvieta vai ja pretendents vēlas, lai kompensācija tiktu ieskaitīta citā bankas kontā.

Savukārt mantiniekiem pieteikums kompensācijas izmaksai par mirušo pretendentu, kurš laikus bija iesniedzis pieprasījumu, ir jāiesniedz VSAA vai tās teritoriālajās nodaļās sešu mēnešu laikā no pretendenta miršanas dienas. Pretējā gadījumā zūd tiesības uz kompensācijas izmaksu.

Tiesības pieteikties kā mantiniekam ir mirušā pretendenta atraitnim, bērniem, mazbērniem, brāļiem un māsām un mantiniekam saskaņā ar testamentu, ja nav iepriekšminēto mantinieku.

Kompensācija tiek izmaksāta spaidu darbos nodarbinātajiem un pārējiem nacionālsociālisma upuriem - koncentrācijas nometnēs un geto ieslodzītajiem, no dzimtenes uz Vāciju vai tās okupēto valstu teritoriju deportētajiem un piespiedu kārtā rūpniecībā vai lauksaimniecībā nodarbinātajiem civiliedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!