Foto: PantherMedia/Scanpix
Nākamgad 21 300 ilgstošo bezdarbnieku četrus mēnešus varēs strādāt algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos pašvaldībās, piektdien preses konferencē žurnālistus informēja Labklājības ministrijas (LM) Darba departamenta direktors Imants Lipskis.

LM šai programmai nākamajā gadā plānojusi izmantot 10,1miljonu latu no Eiropas sociālā fonda līdzekļiem un valsts līdzfinansējuma. Bezdarbnieka atalgojums būs 100 lati uz rokām, kā arī 10 latus valsts iemaksās par bezdarbnieka pensijas apdrošināšanu.

Bezdarbnieks algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos tiks iesaistīts uz četriem mēnešiem. Uz šiem darbiem varēs pretendēt tie bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu, ir reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) vairāk nekā sešus mēnešus. Pašvaldības būs tiesīgas prioritārā kārtā pirmos iesaistīt tos bezdarbniekus, kam tas vairāk nepieciešams, ņemot vērā pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktos kritērijus.

Algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos nodarbinātajiem būs tiesības divas dienas mēnesī veltīt patstāvīga darba meklēšanai, darba intervijām, NVA īsajiem mācību kursiem, lai šie cilvēki varētu iekārtoties patstāvīgā darbā.

Valsts nodrošinās izdevumu segšanu par normatīvajos aktos paredzēto obligāto veselības pārbaužu veikšanu pasākumos iesaistītajiem bezdarbniekiem, izdevumu segšanu par bezdarbnieku apdrošināšanu nelaimes gadījumiem, kā arī dotāciju pašvaldībām pasākuma darbu koordinētājiem 90 latus katrai pašvaldībai.

LM plāno algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos nākamgad iesaistīt 21 300 ilgstošo bezdarbnieku. NVA direktore Baiba Paševica stāstīja, ka patlaban valstī no aptuveni 130 000 bezdarbnieku 45% jeb 58 000 ir ilgstošie bezdarbnieki. Paševica prognozēja, ka nākamgad ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars, visticamāk, palielināsies. Patlaban šī atbalsta programma ir plānota mazāk nekā pusei no ilgstošajiem bezdarbniekiem.

Kā stāstīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, pašvaldības šos bezdarbniekos varēs nodarbināt galvenokārt mazkvalificētos darbos - teritoriju sakopšanai, skolu, kultūras namu remontā un tamlīdzīgos, kas atbilst viņu darba prasmēm. Šodien notiekošajā seminārā pašvaldību speciālisti dalās pieredzē, kā efektīvāk un lietderīgāk nodarbināt bezdarbniekus.

LM plāno algoto pagaidu sabiedrisko darbu programmu turpināt arī 2013.gadā, un tai ir plānoti 4,2 miljoni latu 8 300 bezdarbnieku nodarbināšanai.

Lipskis prognozēja, ka algoto pagaidu sabiedriskie darbi varētu sākties nākamā gada janvāra otrajā pusē pēc tam, kad valdībā būs apstiprināti Ministru kabineta noteikumi šīs programmas īstenošanai. Pēc tam arī bezdarbnieki varēs pieteikties pašvaldībās rindā uz algotajiem pagaidu sabiedriskajiem darbiem. Tie bezdarbnieki, kuri bija pieteikušies "simtlatnieku" programmai, bet neguva iespēju strādāt, jo beidzās programma, tiks pārreģistrēti rindā pagaidu sabiedriskajiem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!