Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka no 1.janvāra valsts amatpersonām VID deklarācijas VID būs jāsniedz tikai un vienīgi elektroniskā veidā, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Lai kļūtu par EDS lietotāju, ar VID ir jānoslēdz līgums par sistēmas lietošanu vai arī, ja personai ir A/S "Latvijas Pasts" izsniegtā e-paraksta viedkarte, reģistrāciju EDS var veikt tiešsaistē. Sīkāka informācija par EDS un to, kā kļūt par sistēmas lietotāju, ir pieejama VID mājas lapā www.vid.gov.lv, sadaļā "Kas ir EDS?" un
"Kā kļūt par EDS lietotāju?".

Visus iepriekšējos gadus VID pievērsa pastiprinātu uzmanību amatpersonu informēšanai par iespēju valsts amatpersonu deklarācijas iesniegt elektroniski un to, kādas priekšrocības sniedz EDS, taču vairākums - aptuveni 50 tūkstoši no kopumā 60 tūkstošiem valsts amatpersonām - tomēr izvēlējās turpināt deklarācijas sniegt rakstveidā.

Neraugoties nedz uz VID mudinājumiem un informatīvajiem centieniem, nedz uz to, ka vairumam valsts amatpersonu ir brīvi pieejamas informācijas tehnoloģijas (dators, internets u.tml.), piemēram, 2009. gadā VID elektroniski ir saņēmis 11 509 valsts amatpersonu deklarācijas, kas ir tikai 13% no kopējā VID iesniegto valsts amatpersonu deklarāciju skaita.

Lai sniegtu atbalstu valsts amatpersonām deklarāciju iesniegšanai, izmantojot EDS, VID organizēs apmācības valsts un pašvaldības iestādēs un valsts amatpersonām elektroniski nosūtīs informatīvos materiālus.

VID aicina gan amatpersonas, gan visus nodokļu maksātājus, kuri vēl neizmanto EDS, sākt to darīt, un atgādina, ka EDS lietošana nodrošina vairākas priekšrocības, proti, ietaupa laiku dokumentu sagatavošanai un iesniegšanai, samazina pārrakstīšanās un aprēķina kļūdu iespējas, jo EDS veic automātisku dokumentu pareizības pārbaudi, un EDS lietotājam nodrošina detalizētu informāciju par datu nosūtīšanas rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!