Nākamā gada pirmajā pusē, iespējams, varētu celties gan elektroenerģijas cena par 6 - 8%, gan dabasgāzes cenas par 36%, kas tukšošot iedzīvotāju makus, paaugstinās ražošanas izmaksas un jau tā straujo inflāciju, piektdien ziņo laikraksts "Diena".
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) jau saņēmusi a/s "Latvijas gāze" (LG) jauno tarifu projektu un pēc laikraksta rīcība esošās informācijas, šis projekts prasa vidēji par 32% augstāku gāzes tarifu no nākamā gada 1.janvāra, un iedzīvotājiem, kas gāzi izmanto ēdiena gatavošanai un mājokļa apkurei, tarifu paredzēts celt par 36%.

SPRK preses sekretāre Žanete Lūse skaidrojusi, ka regulators 10 dienās pārbaudīs jauno tarifu aprēķināšanas metodikas atbilstību normatīvajiem aktiem un, ja viss būs kārtībā, trīs mēnešos izskatīs projektu pēc būtības, pieņemot lēmumu, vai un kādā mērā apstiprināt jaunos tarifus.

LG projekta sākotnējā apskatē neesot atrasti vairāki būtiski dokumenti, kas pamatotu tarifu celšanu, tāpēc, ja iesniegtā projekta analīzē vajadzīgais pamatojums netiks atrasts, SPRK projektu, visticamāk, noraidīs.

Savukārt nākampirmdien par elektroenerģijas tarifu celšanu, izskatot uzņēmuma nākamā gada budžetu, lems arī a/s "Latvenergo" padome. Pēc lēmuma pieņemšanas padomē, uzņēmuma valde jauno tarifu projektu gatavos iesniegšanai SPRK.

"Latvenergo" vadība ziņas par plānotajām izmaiņām vēl nesniedz, taču reālā elektrības cena iedzīvotājiem varētu kāpt aptuveni par 6—8%, liecinot "Dienas" rīcībā esošā informācija. Patlaban elektroenerģijas cena iedzīvotājiem ir 4,8 santīmi par kilovatstundu, un tā varētu kāpt līdz 5—5,2 santīmiem par kilovatstundu.

No 1.janvāra izmaiņas vēl nav gaidāmas, jo monopoluzņēmumu tarifu maiņa aizņem aptuveni četrus mēnešus. Ja "Latvenergo" valde projektu regulatoram nosūtītu novembrī un tas maiņu atbalstītu, jaunie tarifi spēkā varētu stāties no 1.marta, raksta "Diena".

Tarifus "Latvenergo" mainīja jau šā gada 1.martā, kad iedzīvotājiem tie kāpa par 6,6%. Latvenergo peļņa pirmajā pusgadā bija 11 miljoni latu. Savukārt dabasgāzes cena saskaņā ar agrāk apstiprināto tarifu plānu šā gada 1.jūlijā cēlās par 5—7,5%, bet šā gada maijā — par 15,2—24,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!