Nākamgad tiek prognozēts 15,8 miljonu latu deficīts zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijai, informēja Veselības ministrijas (VM) Preses centra vadītājs Oskars Šneiders.
Tāpēc tiks samazināta zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācija, ko paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē tālākai apstiprināšanai virzītie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas regulē zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensāciju.


Situācija izveidojusies, neskatoties uz to, ka Zāļu cenu valsts aģentūra paātrināti izvērtē lētāku (generic) medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, tādējādi veicinot cenu samazināšanu citām kompensējamo zāļu sarakstā iekļautām zālēm, un regulāri izvērtē sarakstā iekļauto zāļu un medicīnisko ierīču cenas, salīdzinot tās ar citu valstu cenām, vienojas ar ražotājiem un pieņem lēmumus par kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto zāļu un medicīnisko ierīču cenu samazināšanu.


Lai risinātu ar budžeta līdzekļu deficītu saistīto jautājumu, VM ir uzsākusi sarunas ar zāļu ražotāju asociācijām par iespējamo zāļu cenu samazinājumu 10% apmērā ar 2009.gada 1.janvāri, kā arī rosina noteikt trīs kompensācijas kategorijas - 100%, 75% un 50%.


Lai noteiktu skaidrus kritērijus medikamentu kompensācijai, plānots atcelt zāļu un medicīnisko ierīču kompensāciju individuālajiem pacientiem, ja diagnozei netiek paredzēti valsts apmaksāti medikamenti, kā arī, ja zāles nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā.


Lai mazinātu kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču izmaksas, plānots arī noteikt, ka sarakstā iekļaujamo zāļu un medicīnisko ierīču ražotāja cenai vai kompensācijas bāzes cenai jābūt ne augstākai par to trešo zemāko ražotāja realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu citās Eiropas Savienības valstīs.


Noteikumos arī paredzēts precizēt zāļu un medicīnisko ierīču iegādes kompensācijai paredzēto finanšu līdzekļu prognozēšanas un izlietojuma kontroles principus.


Jau ziņots, ka valdības akceptētie grozījumi nākamā gada valsts budžetā VM paredz samazināt finansējumu par 44,6 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!