Jūnija beigās, 29.jūnijā un 30.jūnijā, Latvijā būs augsts ultravioletās radiācijas līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Ultravioletās radiācijas līmenis tiek mērīts no viens, kad ir zems, līdz pat 11, kad ultravioletās radiācijas līmenis ir ekstremāls. Nākamnedēļ augstākais ultravioletās radiācijas rādītājs - 6,8 - tiek prognozēts Liepājā, taču arī citviet šis rādītājs būs virs seši.

Ultravioletās radiācijas indekss, kas tiek apzīmēts ar seši un septiņi, atbilst augstam līmenim un šādos gadījumos ir nepieciešams ievērot aizsardzību pret saules stariem, proti, saulainā laikā cilvēkiem ieteicams uzturēties ēnā, īpaši pusdienlaikā, uzmanīties ilgstoši uzturēties saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī ieteicams mugurā vilkt vieglu un gaišu apģērbu, kā arī nedrīkst aizmirst par galvassegu.

Pārlieku liels ultravioletās radiācijas daudzums var būt kaitīgs cilvēka veselībai. Ilgstoša uzturēšanās saulē un liels ultravioletās radiācijas daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt ādu, acis un imūnsistēmu.

Ultravioletās radiācijas indekss diennakts gaitā mainās no zemākās vērtības nulles nakts stundās un sasniedz savu maksimālo vērtību dienas vidū, kad saules staru krišanas leņķis ir vislielākais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!