Foto: Publicitātes foto
No pirmdienas, 2.aprīļa, iedzīvotājiem visā Latvijā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās būs iespējams noformēt jauna veida personu apliecinošu dokumentu – personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID).

PMLP pārstāvis Andrejs Rjabcevs aģentūru BNS informēja, ka pirmdien plkst. 10 notiks svinīga pirmās personu apliecības pasniegšana PMLP Rīgas 1.nodaļā Čiekurkalnā. Pasākumā piedalīsies PMLP, Iekšlietu ministrijas un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra pārstāvji.

Šis dokuments nebūs obligāts, un iedzīvotāji turpmāk paši varēs izvēlēties, kādu dokumentu noformēt un izmantot.

Ja līdz šim ikvienam, kas vecāks par 15 gadiem, bija obligāti jānoformē pase, tad turpmāk ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs izvēlēties sev piemērotāko dokumenta veidu – pasi, personas apliecību vai pat abus šos dokumentus.

Atšķirībā no pases personas apliecības priekšrocības ir gan tās izmērs, gan arī funkcionalitāte. Šīs jaunās kartes būs pierastās maksājumu kartes vai autovadītāja apliecības izmērā, līdz ar to to varēs ērti nēsāt ikdienā līdzi un apliecināt savu identitāti, kad vien tas nepieciešams. Visur tur, kur līdz šim tika izmantota pase savas identitātes apliecināšanai, tagad būs iespējams izmantot arī jauno identifikācijas karti, jo Latvijas teritorijā tā ir līdzvērtīga pasei.

Otra būtiskākā priekšrocība jaunajām kartēm salīdzinājumā ar pasēm ir tā, ka tās ļauj personai apliecināt savu identitāti, ne tikai tiekoties klātienē, piemēram, pasta nodaļās, bankās, pie notāriem, kārtojot jebkādus darījumus u.c., bet arī attālināti – izmantojot internetu un droša elektroniskā paraksta piedāvātās iespējas. Kartē jau ir iekļauti rīki droša elektroniska paraksta radīšanai, un ikviens interesents, saņemot jauno karti, saņems bez maksas iekļautus 120 laika zīmogus dokumentu parakstīšanai ar drošu parakstu.

Latvijas pilsoņa personas apliecība ir izmantojama kā ceļošanas dokuments Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu un Šveices teritorijā.

Plastikāta kartes formāta dēļ personas apliecībā fiziski nav iespējams izdarīt atzīmes, piemēram, zīmogu veidā par piedalīšanos vēlēšanās, kā tas tiek darīts pašlaik pasē. Tas nozīmē, ka līdz vēlēšanu kārtības izmaiņām un elektroniskās vēlētāju reģistrācijas ieviešanai piedalīties Saeimas vēlēšanās vai tautas nobalsošanās ir iespējams tikai ar Latvijas pilsoņa pasi.

Jauno karti būs iespējams noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, kā arī Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā desmit darbdienu laikā būs desmit latu, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem šī nodeva būs mazāka – pieci lati.

Nepieciešamības gadījumā karti būs iespējams izgatavot arī paātrinātā kārtībā – divu darbdienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!