Septembra vidū grāmatu apgāds "Pētergailis" laidīs klajā apjomīgu rakstu krājumu "Eiropas idejas Latvijā".
Kā informēja apgāda direktora vietniece Anita Rožkalne, šīs grāmatas iniciators ir nevalstiskās organizācijas "Latvijas kustība Eiropā" prezidents Ainārs Dimants. Antaloģijā apkopots, ko latvieši paši domā par Eiropu un domājuši jau kopš laikiem, kad esam izteikušies rakstu valodā, kā arī - ko par Latvijas un Eiropas kopsakarībām un atšķirībām sacījuši tie cilvēki, kurus esam uzskatījuši par ārzemniekiem vai cittautiešiem, bet kas bijuši jo cieši saistīti ar Latviju, piemēram, Garlībs Merķelis, Jesaja Berlins un citi kultūras darbinieki.

Dimantam izdevās šim projektam kā veidotājus piesaistīt literatūrvēsturnieci Daci Lūsi un filozofi Aiju Priedīti.

Rakstu krājums "Eiropas idejas Latvijā" nosacīti veidojas it kā no trim daļām, kur vienā ir filozofu, otrā - rakstnieku un trešajā - politologu, politiķu un valstsvīru izteikumi un pārdomas par Latviju un Eiropu.

Antoloģija veidota pēc hronoloģiskā principa, un tā nosacīti sadalāma trīs daļās: laikposms pirms Latvijas valsts nodibināšanās, Latvijas pirmās brīvvalsts laikmets un mūsdienas jeb jaunie laiki. Priekšvārdu raksta paši veidotāji, un saskaņā ar viņu ieceri tajā izkristalizēsies galvenās tendences mūsu kultūras darbinieku un politiķu skatījumā uz Eiropu un Latviju šajos dažādajos laikposmos, parādītas vairākas kopējas tendences.

Rakstu krājuma 37 autoru vidū ir Johans Gotfrīds Herders, Imanuels Kants, Garlībs Merķelis, Rainis, Jānis Poruks, Anna Brigadere, Zenta Mauriņa, Konstantīns Raudive, Vaira Vīķe-Freiberga, Jānis Stradiņš, Māris Čaklais, Māra Zālīte, Gundega Repše, Nora Ikstena un citi. Arī žanra ziņā antoloģijā būs dažādība - tajā ievietotas esejas, fragmenti no filozofiskiem apcerējumiem un literāriem darbiem. Tā, piemēram, Māris Čaklais un Roalds Dobrovenskis rakstījuši savas pārdomas pēc brauciena pa Eiropas valstīm literātu vilcienā "Eiropas ekspresis". Citi autori, rakstot romānu vai stāstu, likuši saviem varoņiem ceļot pa Eiropu un spriest par latviešu un citu Eiropas valstu iedzīvotāju raksturu atšķirībām, nacionālajām īpatnībām un nacionālo identitāti, latvisko Eiropas kontekstā un tamlīdzīgām tēmām.

Grāmata domāta plašam lasītāju lokam, nevis tikai speciālistiem. Iecerēts, ka rakstu krājums iznāks līdz 20.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!