Foto: F64
Valdība otrdien nolēma narkotisko vielu sarakstā iekļaut medikamentu sastāvdaļu tapentadolu, kā arī mefedronu, ko internetā bieži reklamē kā "augu pārtiku", "vannas sāli" vai "pētniecības ķimikāliju".

Veselības ministrija norāda, ka tapentadols pieder pie opioīdiem un ir spēcīgs centrālas darbības pretsāpju līdzeklis, kas var izraisīt pierašanu vai ļaunprātīgas lietošanas draudus. Saindēšanās gadījumā ar tapentadolu paredzami tādi paši simptomi kā citu centrālas darbības pretsāpju līdzekļu ar mī opioīdu receptoru agonistu aktivitāti, piemēram, morfīna vai hidromorfona lietošanas gadījumā. Zāles ar aktīvo vielu tapentadols ir indicētas vidēji stipru vai stipru akūtu sāpju mazināšanai pieaugušajiem, ko var pienācīgi novērst tikai ar opioīdu pretsāpju līdzekļiem.

Noteikumu anotācijā skaidrots, ka Zāļu valsts aģentūra pērn novembrī reģistrējusi Vācijas firmas "Grünenthal GmbH" medikamentu "Palexia", kuru farmaceitiski aktīvā viela ir tapentadola hidrohlorīds. ZVA šīm zālēm ir noteikusi recepšu zāļu statusu kā narkotiskajām un tām pielīdzinātajām psihotropajām zālēm.

Savukārt mefedrons (4-metilmetkatinons) ir sintētisks katinons, un internetā to bieži reklamē kā "augu pārtiku", "vannas sāli" vai "pētniecības ķimikāliju", skaidro VM.
Eiropas Savienība pērn decembrī nolēmusi šai vielai piemērot kontroles pasākumus, un, lai gan Latvijas pašlaik spēkā likumdošana jau pašlaik ļauj attiecināt kontroles pasākumus uz mefedronu kā sarakstā iekļautā katinona un metkatinona metil atvasinājumu, taču VM uzskata, ka sarakstu jāprecizē, iekļaujot tajā arī tieši 4-metilmetkatinonu.

Ņemot vērā bīstamību, viela iekļauta I saraksta 7.punktā "Vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana var apdraudēt veselību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!