Foto: F64

Čikāgas samitā pieņemts lēmums, ka NATO lidmašīnas gaisa telpā virs Baltijas patrulēs arī pēc 2014.gada, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Gandarījumu par pieņemto lēmumu paudis aizsardzības ministrs
Artis Pabriks
(V), norādot, ka ir panākts ilgtermiņa risinājums, kas paredz, ka ik pēc četriem gadiem tiks pārskatīti tehniskie un praktiskie jautājumi par to, kā nodrošinās patrulēšanu. Tas ļaus Latvijai daudz racionālāk un skaidrāk plānot Nacionālo bruņoto spēku attīstību nākotnē un vairāk naudas ieguldīt citu spēju attīstīšanai.

"Pozitīvi vērtējams arī tas, ka interesi par iesaisti gaisa patrulēšanas nodrošināšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas izteikušas vēl divas valstis – Itālija un Ungārija, kas apliecina, ka šis projekts tiek vērtēts kā perspektīvs," paudis Pabriks.

Ministrs arī vēsta, ka Baltijas valstis ir apņēmušās gaisa patrulēšanas nodrošināšanai atvēlēt vairāk līdzekļu nekā līdz šim, taču tas joprojām būs lētāk un efektīvāk, nekā tad, ja gaisa telpā virs Baltijas būtu jāpatrulē pašām valstīm.

Dažādas NATO dalībvalstis kontrolē Baltijas valstu gaisa telpu kopš to iestājas aliansē 2004.gadā. NATO lidmašīnas atrodas Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos.

Šogad aprīļa beigās misiju Baltijas valstu gaisa telpā pārņēma Polija.

Kopš 2004.gada šo misiju rotācijas kārtībā ir veikuši ASV, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Turcijas un Vācijas gaisa spēku kontingenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!