Pašlaik nav īstas skaidrības, kas vadīs Valsts kontroli (VK) pēc 9.decembra, kad beidzas pilnvaru termiņš pašreizējam valsts kontrolierim Raitam Černajam, ja līdz tam laikam Saeima nebūs ievēlējusi jauno valsts kontrolieri.
Valsts kontroliera padomniece Indira Ozola sacīja, ka likumā par Valsts kontroli ir atrunāts tikai tāds pilnvaru deleģēšanas gadījums, kad valsts kontrolieris ir prombūtnē vai slims, taču nav neviena vārda par to, kam nododamas pilnvaras laikā no "vecā" kontroliera pilnvaru termiņa beigām līdz jaunā kontroles vadītāja ievēlēšanai.

Ozola atkārtoja jau iepriekš izskanējušo viedokli, ka VK darbinieki šobrīd esot nobažījušies par radušos situāciju, jo valsts kontrolieris ir vienīgais, kuram ir tiesības rīkoties ar VK finanšu lietām, līdz ar to var izveidoties situācija, ka pēc 9.decembra nebūs, kas paraksta rīkojumus par algu vai avansu izmaksu un VK darbinieki var nesaņemt sev pienākošos atalgojumu.

VK esot nosūtījusi vēstuli Saeimai, lūdzot izskaidrot situāciju, taču pagaidām atbildi neesot saņēmusi.

Kā ziņots, Saeimā pašlaik tikai vēl notiek diskusijas par iespējamajiem valsts kontroliera amata kandidātiem. Kandidāti partijām jāizvirza līdz 9.decembrim, kas būtībā nozīmē, ka šajā datumā, kad Černajs amatu atstās, viņa vietā jauna valsts kontroliera vēl nebūs.

Vienlaikus 9.decembrī Saeima paredzējusi balsot par grozījumiem likumā par Valsts kontroli, lai saīsinātu valsts kontroliera pilnvaru termiņu no septiņiem līdz četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!