Nāvessodu Latvijā varēs piemērot vienīgi par kara laikā izdarītu noziegumu, paredz Saeimas ceturtdien pieņemtās izmaiņas krimināllikumā. Izmaiņas likumā arī maina soda sankcijas par noziegumiem, kas skar mazgadīgo un nepilngadīgo izmantošanu.
Lai gan Latvija ir ratificējusi Eiropas cilvēka tiesību un pamatbrīvību konvencijas 6. protokolu, kas paredz nāvessoda atcelšanu, un Latvijā tas netiek piemērots, krimināllikums joprojām paredzēja šo soda mēru.

Izmaiņas krimināllikumā paredz, ka nāvessodu var piemērot vienīgi par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, bet vienīgi tad, ja noziegums izdarīts kara laikā. Konvencijas 6. protokols pieļauj nāvessoda piemērošanu kara laikā.

Grozījumu krimināllikumā palielina sodu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo, nosakot, ka par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem, nevis pieciem, kā tas ir patlaban.

Likums arī papildināts ar sodu par mazgadīgā pamudināšanu vai piespiešanu nodarboties ar prostitūciju, nosakot, ka par šo noziegumu piespriež brīvības atņemšanu no pieciem līdz 12 gadiem. Tāds pats sods piemērojams personai, kura iedzīvošanās nolūkā izmanto mazgadīgo, kas nodarbojas ar prostitūciju. Tāpat ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz 12 gadiem sods piemērojams par mazgadīgā iesaistīšanu vai izmantošanu pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izmantošanā.

Saeima arī papildināja krimināllikumu ar pantu par personas nosūtīšanu seksuālai izmantošanai. Par personas nosūtīšanu uz ārvalstīm seksuālai izmantošanai ar tās piekrišanu noteikts sods ar brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem. Bet, ja šāds noziegums izdarīts iedzīvošanās nolūkā vai attiecībā uz nepilngadīgo, sods nosakāms ar brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem, savukārt, ja noziegums izdarīts organizētā grupā vai attiecībā uz mazgadīgo - no astoņiem līdz 15 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!