Foto: Aizsardzības ministrija
Lai ierobežotu koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" izplatību Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un sabiedroto valstu karavīru vidū, no 14. marta līdz turpmākam rīkojumam NBS atcels visa veida apmācības un pasākumus, kas tieši neattiecas uz kaujas spēju nodrošināšanu un starptautisko saistību izpildi, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Savukārt sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīriem, kuri rotācijas kārtībā veic dienesta pienākumus Latvijā, nav atļauts izbraukt no valsts.

"Mēs īstenojam visus nepieciešamos drošības pasākumus vīrusa izplatības ierobežošanai, lai mūsu un sabiedroto karavīri arī turpmāko nedēļu laikā būtu pasargāti no saslimšanas. Mūsu bruņoto spēku galvenais uzdevums ir saglabāt kaujas spējas, un arī ārkārtējās situācijas laikā tie turpina nodrošināt valsts aizsardzību," pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Vienlaikus no 14. marta visa veida apmācības tiek pārtrauktas arī Zemessardzes bataljonos un Mācību centrā. Tāpat arī Jaunsardzes centrs līdz 14. aprīlim atceļ visus pasākumus un nodarbības jaunsargiem un skolēniem, kuri apgūst valsts aizsardzības mācību.

Aizsardzības nozares vadības lēmums arī paredz līdz 14. aprīlim apmeklētājiem slēgt Latvijas Kara muzeju.

Jau ziņots, ka ceturtdien visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat ceturtdien paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!