Foto: LETA

Turpinot karavīra individuālās aizsardzības sistēmas ieviešanu, bruņotie spēki ir pilnveidojuši kaujas formas tērpa komplektu, kā arī ieviesuši tam otru maskēšanas rakstu - "Multilatpat", liecina informācija Aizsardzības ministrijas portālā "sargs.lv".

Noslēdzoties iepirkuma konkursam, ir sākta šūšana un piegāde, lai jau nākamgad karavīriem un zemessargiem sāktu vienlaikus nodrošināt kaujas formas tērpa komplektus ar divu veidu maskēšanas rakstiem.

Pilnveidošana veikta, ņemot vērā karavīru pieredzi, kas gūta operāciju rajonos, militārajās mācībās un ikdienas treniņos, kā arī ņemot vērā militārās tekstilrūpniecības tehnoloģiju attīstības tendences un strauji mainīgo ģeopolitisko situāciju Eiropas reģionā.

Pilnveidojumi karavīra individuālās aizsardzības sistēmas komplektējošajās daļās veikti, bruņotajiem spēkiem sadarbojoties ar pasaules militārās industrijas vadošajiem uzņēmumiem, kā arī Latvijas uzņēmumu "Scr-Brasa" un Rīgas Tehnisko universitāti.

Līdzšinējam kaujas formas tērpa komplektam ir veiktas vairākas izmaiņas tā konstrukcijā. Tāpat tam ir paaugstināta uguns noturība, samazinot iespējamā apdeguma laukumu un līmeni, kas var rasties karavīram atklātas liesmas termiska vai sekundāra, piemēram, pēc munīcijas sprādziena radītas degšanas, un arī netīša apdraudējuma gadījumā.

Kaujas formas tērpa komplektam ir uzlabota arī kvalitāte, nodrošinot augstākas siltumizolācijas, ūdens tvaika pretestības un gaisa caurlaidības spējas, kuras savukārt samazina iespējas gūt siltuma dūrienu. Ir paaugstinātas arī biomehāniskās un neirodinamiskās kvalitātes.

2006.gadā sagatavoto unikālo maskēšanas rakstu "Latpat" ieviesa ar nolūku vizuāli maskēt karavīru pilsētas vidē un starptautisko operāciju reģionos dienā un naktī, kā arī nodrošināt noteikta līmeņa vizuālo maskēšanu mežainā teritorijā Latvijā. "Multilatpat" nodrošinās pilnu operacionālās darbības vizuālo maskēšanu gan Eiropas, gan arī tajos operāciju reģionos, kur būs nepieciešams izmantot kaujas formas tērpa komplektu ar dominējošu brūno, zaļo un haki krāsu.

Kaujas formas tērpa komplekts papildināts arī ar jaunām daļām speciālo operāciju kaujiniekiem, kā arī snaiperu un izlūkvienību karavīriem. Izmaiņas, tostarp izvērtējot arī konstatētos defektus, ir veiktas arī bruņu/uzkabes sistēmai "Bear II".

Kopumā šie uzlabojumi kaujas laukā padara karavīru vēl grūtāk pamanāmu ar moderniem novērošanas līdzekļiem.

Noslēdzoties iepirkuma konkursam, ir sākta arī pilnveidotā kaujas formas tērpta komplekta daļu šūšana un piegāde, lai jau nākamgad karavīriem un zemessargiem sāktu vienlaikus nodrošināt kaujas formas tērpa komplektus ar divu veidu maskēšanas rakstiem.

Maskēšanas rakstā "Multilatpat" izgatavos kaujas formas tērpa komplekta jaku, bikses un cepuri, lietus kostīmu, kā arī speciālo operāciju kaujiniekiem, kā arī snaiperu un izlūkvienību karavīriem paredzētās komplekta daļas.

Šajā rakstā izgatavos arī bruņu/uzkabes sistēmas "Bear II" uzkabes un bruņuvesti, lielo un uzbrukuma mugursomu, kā arī bruņu cepures pārvalku. Pārējās karavīra individuālās aizsardzības sistēmas daļas saglabās līdzšinējo krāsu.

Pāreja uz kaujas formas tērpa komplektiem ar divu veidu maskēšanas rakstiem bruņotajos spēkos notiks pakāpeniski, un pirmās "Multilatpat" nākamā gada pavasarī saņems regulāro spēku operacionālās vienības, kā arī Zemessardzes paaugstinātas kaujas gatavības apakšvienības. Visus karavīrus un zemessargus ar abu maskēšanas rakstu formas tērpiem plānots nodrošināt līdz 2018.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!