Foto: LETA
Nacionālie bruņotie spēki (NBS) no Lielbritānijas saņēmuši 99 no 123 paredzētajām kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām, skaidroja Aizsardzības ministrijā.

Plānots, ka kāpurķēžu mašīnu piegādes noslēgsies nākamā gada pirmajā pusē.

Jau ziņots, ka Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekts ir sadalīts vairākās kārtās un posmos. Pirmās mašīnas tika piegādātas 2015. gada rudenī.

Bruņutehnikai, kas paredzēta mehanizētās vienības izveidei, pirms piegādes no Lielbritānijas tiek veikts kapitālais remonts un modernizācija.

Līguma pamatsummu veido 123 platformu pilnīga atjaunošana un kapitālā remonta īstenošana, rezerves daļas un Latvijas speciālistu apmācība, kas kopā izmaksā 39 418 015 britu mārciņas (46,6 miljonus eiro).

Platformas tiek aprīkotas ar modernu aprīkojumu - prettanku ieroču sistēmu "Spike", modernāko NATO klasificēto sakaru un komandvadības sistēmu. Papildus vēl esot jāplāno munīcija gan 30 milimetru lielgabalam-ložmetējiem, gan prettanku raķetes, gan ieroču apmācības simulators. Tādēļ kopējā iegādes summa veidojot 209 606 945 eiro.

Bruņutehnikai paredzētās infrastruktūras izbūve, kur šo tehniku glabāt, tīrīt un apkopt, kopā izmaksās 9 411 083 eiro. Tehnikas, ieroču un vadības sistēmu un tai paredzētās infrastruktūras uzturēšana kopā izmaksāšot 18 596 121 eiro. Apmācības kopumā maksās 2 047 671 eiro, papildus būs personāla izmaksas - 9 852 818 eiro. Līdz ar to kopējās mehanizācijas projekta izmaksas, kuras būs investīcijas nākamajiem desmit gadiem, veidos 249 514 638 eiro.

Tāpat ziņots, ka 2018. gada gada rudenī NBS saņēmuši visas 47 no Austrijas iegādātās lietotās pašgājējhaubices. Pirmās pašgājējhaubiču sistēmas NBS saņēma 2017.gada 1.oktobrī.

Minētie divi projekti nav vienīgie, kas saistīti ar Latvijas armijas modernizāciju. Ziņoja, ka Aizsardzības ministrija uzrunājusi 12 valstis, kuras varētu Latvijas armijai vērienīgā iepirkumā piegādāt bruņotas automašīnas. Atbilžu iesniegšanas termiņš ir 1. septembris, līdz ar to papildu informāciju būs iespējams sniegt pēc to saņemšanas un izvērtēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!