Foto: Aizsardzības ministrija

No 11.jūnija līdz 22.jūnijam Igaunijā un Latvijā norisināsies militārās mācības "Saber Strike 2012". Lai gan 2012.gadā šo militāro mācību vadošā valsts ir Igaunija, Latvijā plānots rīkot mācību praktisko daļu, un tas bruņotajiem spēkiem izmaksās 141 700 latu, liecina Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts, ko drīzumā varētu skatīt valdība.

Militārās mācības "Saber Strike 2012 ir apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kurās piedalās bruņoto spēku vienības no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, ASV, Kanādas un citām NATO dalībvalstīm. Mācības ir nepieciešamas, lai pilnveidotu NATO valstu savstarpējo sadarbību, kā arī lai Baltijas valstis sadarbībā ar ASV un citām NATO dalībvalstīm sagatavotu un pilnveidotu bruņoto spēku vienību gatavību dalībai NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) operācijā Afganistānā.

Mācību mērķis ir pilnveidot aizsardzības nozares, civilo valsts un pašvaldību institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, realizējot atbilstošu sabiedroto militāro un atbalsta vienību uzņemšanu un izvietošanu valsts teritorijā.

Plānots, ka militārajās mācībās Latvijā piedalīsies aptuveni 1020 ārvalstu militārpersonas.

Tiesību normas paredz, ka lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību piedalīšanos kopējās militārajās mācībās Latvijas teritorijā, ja mācībās piedalās vairāk par 500 ārvalstu militārpersonām, pieņem Ministru kabinets.

Militārajās mācībās "Saber Strike 2012" paredzēts piedalīties vairāk par 500 ārvalstu bruņoto spēku karavīriem, tāpēc lēmums par šādu mācību rīkošanu jāpieņem Ministru kabinetam. Pagaidām attiecīgais rīkojuma projekts ir izskatīts tikai valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!