Piektdien Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē tās locekļi uzklausījuši informāciju par Latvijas dalību starptautiskajās misijās un bijuši vienisprātis, ka mūsu valstij jāturpina dalība NATO misijā Afganistānā.

To pēc sēdes žurnālistiem apliecināja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Sēdes laikā sniegta informācija arī par diplomātiskā dienesta tālākiem darbības plāniem saistībā ar finansējuma samazinājumu. Informācija sniegta arī par vīzu apjoma dinamiku, proti, Latvijas vīzu pieprasījuma apjoma izmaiņām.

Riekstiņš gan nesniedza skaidru atbildi, kas notiks ar ārlietu dienestu, ja būs nepieciešams veikt 40% finanšu samazinājumu, norādot, ka diskusijas joprojām turpinās. "Es patlaban neteiktu 40% vai 35%, varu tikai atkārtot, ka, manā ieskatā, vēstniecību slēgšana nav risinājums budžeta jautājumu lāpīšanai fiskālā ziņā, jo summas, ko var iegūt, ir nesamērīgas ar to zaudējumu, ko valsts cieš, šādu soli sperot!"

Ministrs teica, ka mūsu valstij neesot "vēstniecību eksotiskās vietās", bet gan pārstāvniecības pie starptautiskajām organizācijām, vēstniecības Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīs vai arī ekonomisko interešu dēļ dibinātas vēstniecības.

"Nav jau tīri no saturiskā viedokļa tādas vietas, kur mēs varam slēgšanu veikt un tas nebūtu politiski vai ekonomiski sāpīgi," sacīja ministrs, minot, ka vienīgais, kas tiks slēgts, ir ģenerālkonsulāts Bonnā, par ko lēmums pieņemts jau iepriekš.

Ministrs nesniedza atbildi uz jautājumu, vai sēdes laikā izdevies kliedēt Valsts prezidenta Valda Zatlera bažas par ārlietu un aizsardzības jomas darbību finansējuma samazinājuma apstākļos, norādot, ka sēdes saturiskā puse un diskusijas ir slepenas.

Iepriekš laikraksts "Diena" ziņoja, ka Valsts prezidents ir nobažījies par finansējuma samazināšanu ārlietām un aizsardzībai, tāpēc viņš šodien sēdes laikā Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), kā arī atbildīgo jomu ministriem vēlējās lūgt skaidrojumu, kā viņi redz ārlietu un aizsardzības dienestu pilnvērtīgas darbības nodrošinājumu finansējuma samazināšanas apstākļos.

Prezidentam radušās bažas, ka, šīm nozarēm samazinot finansējumu vēl vairāk, var tikt nodarīts kaitējums Latvijas starptautisko saistību pildīšanai, kas savukārt nozīmētu drošības situācijas pasliktināšanos, vēstīja laikraksts.

Tāpat Zatlers vēlējies saprast, cik nopietni būs ietekmēts vēstniecību darbs un kā paredzēts nodrošināt tālākās saistības starptautiskajās miera misijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!