Valdība otrdien atbalstīja grozījumus noteikumos par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apjomu iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai, kas nosaka, ka neapliekamais minimums no 2007.gada 1.janvāra tiks palielināts līdz 40 latiem mēnesī, bet nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām - līdz 28 latiem mēnesī.
Finanšu ministrija uzskata, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma paaugstināšana radīs pozitīvu ietekmi uz ekonomikas attīstību un radīs iedzīvotāju ienākumu palielināšanos un līdz ar to arī pirktspējas un maksātspējas palielināšanos it sevišķi iedzīvotājiem ar zemu ienākumu līmeni.

Ministru kabinets (MK) 20.jūnijā sēdē pieņēma konceptuālu lēmumu, kas paredzēja atbalstīt iedzīvotāju ienākuma neapliekamā minimuma apmēra paaugstināšanu un nodokļa atvieglojuma apmēra pakāpenisku paaugstināšanu turpmākajos gados.

Tika izdarīti grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", uzdodot MK katru gadu līdz 30.jūnijam pārskatīt neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma par apgādībā esošām personām apmēru.

FM paredz, ka palielinot neapliekamominimumu iedzīvotāji spēs savlaicīgi norēķināties ar pašvaldībām par komunālajiem pakalpojumiem, tādējādi neradot pašvaldībām zaudējumus.

Savukārt kopējos budžeta ieņēmumus zināmā mērā palielinās iedzīvotāju tēriņi, pērkot preces un pakalpojumus. Tādējādi daļēji iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumu samazinājums tiks daļēji kompensēts ar pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļu ieņēmumiem, uzskata atbildīgās ministrijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!