Rīgas rajonu un priekšpilsētu izpilddirektori nav guvuši apstiprinājumu ziņām par garajām rindām dzīvesvietas deklarēšanas vietās, taču ir gatavi maksimāli atvieglot iedzīvotājiem šo procesu.
Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā pastāstīja, ka pēc medijos izskanējušajām ziņām par garajām rindām uz dzīvesvietas deklarēšanu pilsētas izpilddirektors Māris Tralmaks ceturtdien apmeklējis iespējamos "karstos punktus", bet piektdien iespējamās nebūšanas apspriedis ar rajonu izpilddirektoriem.

Nodaļā pavēstīja, ka ceturtdien Tralmaks rindas uz dzīvesvietas deklarēšanu nav novērojis, arī piektdien sanāksmes laikā izpilddirektori apzvanījuši Rīgas priekšpilsētas, taču nekur uz dzīvesvietas deklarēšanu negaidīja vairāk par septiņiem cilvēkiem.

Izpilddirektori atzinuši, ka ilgāk jāgaida tiem cilvēkiem, kas uzreiz pēc deklarēšanas vēlas saņemt arī izziņu. Viņi pieļāva, ka izziņas iedzīvotājiem varētu nogādāt arī vēlāk, lai cilvēkiem nav jāgaida, kamēr dzīvesvietas deklarēšanu apliecinošo dokumentu sagatavo.

"Pieņemšana varētu notikt daudz raitāk, ja cilvēki negaidītu izziņas," norādīja nodaļā.

Izpilddirektori arī pauduši gatavību nepieciešamības gadījumā pagarināt pieņemšanas laiku, ja kādā izpilddirekcijā veidojas rindas. "Tiek darīts viss, lai darbs notiek sekmīgāk," apgalvoja domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

Līdz šim izpilddirekcijām problēmas radījusi arī informācijas apmaiņa ar citām domes struktūrvienībām, tādēļ Tralmaks sagatavojis rīkojumu, uzdodot rajonu izpilddirekcijām, reģistrējot ziņas par deklarēto dzīvesvietu, tās pārbaudīt sadarbībā ar domes Komunālā departamenta Dzīvokļu pārvaldi vai dzīvojamo namu apsaimniekošanas uzņēmumu.

Izpilddirekcijām, sadarbojoties ar dzīvojamo namu īpašniekiem vai apsaimniekotājiem, būs jānodrošina dzīvesvietas uzskaites dokumentu sakārtošana un aktualizēšana. Datu apmaiņas paātrināšanai domes Informācijas tehnoloģiju centram vienotās informācijas sistēmas ietvaros būs jāizstrādā sadaļa, kurā fiksēs izmaiņas dzīvojamo telpu īres līgumos.

Jau vēstīts, ka ar problēmām dzīvesvietas deklarēšanas procesā Rīgā saskārušies partijas "Jaunais laiks" Saeimas deputāti, kas nebūšanu novēršanai aicināja pievērsties savas partijas pārstāvi reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Ivaru Gateru.

1.jūlijā stājās spēkā dzīvesvietas deklarēšanas likums, kas nomainīja par "padomju laiku palieku" dēvēto pieraksta sistēmu pret vienkāršāku sistēmu, kad iedzīvotājiem ir tikai jādeklarē reālā dzīvesvieta. Visvairāk dzīvesvietas deklarētāju ir Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!