Ikviena diena mūsu dzīvē ir kā maratons, kurā jāpaspēj izdarīt un atcerēties simts un viena lieta. "Ai, kas tad notiks, ja baterijas vai veco mobilo telefonu izmetīšu parastajā miskastē, bet gludekli, veco ledusskapi vai datoru nolikšu uz guļu tuvējā mežā vai izlikšu uz ielas – gan jau kāds savāks..." Iespējams, kaut kur dzirdēti vārdi vai pazīstamas domas?! Bet vai tu zini, ar ko tu riskē, izmetot nolietotās elektropreces tam nepiemērotās vietās? Elektroiekārtu sastāvā ir dažādas bīstamas ķīmiskas vielas un to savienojumi, kuri var nodarīt smagu kaitējumu gan videi, gan mūsu veselībai.
Mazliet zinātniski, bet patiesi

Nolietotajām un nederīgajām elektroiekārtām nonākot sadzīves atkritumu kaudzē vai dabā, gaisā sāk izdalīties indīgas gāzes un gruntsūdeņos noplūst dažādas ķimikālijas, kas var negatīvi ietekmēt ne tikai mūsu un turpmāko paaudžu veselību, bet arī kaitēt citiem dzīviem organismiem, planētas biosfērai un atmosfērai. Piemēram, viens mežmalā izmests dators var gan piesārņot tuvējo aku un dīķi, gan augsni, kurā tiks audzēti dārzeņi vai citi uzturā lietojami produkti. Un, protams, arī gaiss, kuru mēs elpojam, saņem savu indes devu.

Svins pret cilvēku

Daudzu nolietoto elektropreču sastāvā viena no kaitīgajām vielām ir svins, kas negatīvi ietekmēt gandrīz visus orgānus un ķermeņa sistēmas, īpaši centrālo nervu sistēmu. Tāpat svins bojā nieres un reproduktīvo sistēmu. Kaitīgā svina iedarbība ir vienlīdz spēcīga gan to norijot, gan ieelpojot. Sasniedzot augsta līmeņa koncentrāciju organismā, svins var samazināt reakcijas laiku, izraisīt nespēku pirkstos, plaukstas locītavās vai potītēs, kā arī, iespējams, iespaidot atmiņu. Tā šo potenciālo vainu rindu varētu turpināt un turpināt, bet iedomājieties, ka vienā parastajā datorā kaitīgo vielu skaits ir ievērojami lielāks...

Ko tad ar veco tehniku darīt?

Bet, ko tad darīt ar nolietoto sadzīves tehniku, jūs jautāsiet. Ļoti vienkārši! Lai novērstu šo kaitējumu cilvēkiem un videi, ir radītas speciālas elektropreču savākšanas sistēmas. Latvijā šādu sistēmu ir izveidojis "Latvijas Zaļais elektrons", aicinot nolietotās vai saimniecībā vairs neizmantojamās elektroiekārtas neizmest kopējos atkritumu konteineros vai mežos, grāvjos, pļavās. Labāk vecās elektropreces bez maksas nododiet īpašās specializētajās pieņemšanas vietās vai nolietoto elektroiekārtu savācējiem. Ir vēl viena ļoti ērta iespēja – nolietoto tehniku nodot veikalā brīdī, kad pērkat vietā jaunu. Piemēram, ja iegādājaties jaunu ledusskapi, varat veikalā nodot uz pārstrādi veco ledusskapi. Arī televizorus, mobilos telefonus un citas elektropreces. Veikalu sarakstu, kuri pieņem nolietotās elektropreces, varat aplūkot šeit www.lze.lv .

Saudzē sevi, apkārtējos un vidi, kurā tu dzīvo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!