Foto: DELFI/Publicitātes foto

Šonedēļ par varenu šūmēšanos sociālajos tīklos parūpējies Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S), visus informējot par gaidāmo novitāti valstspilsētā – jauniem tramvajiem. Elksniņa publiskotais attēls, kādi varētu izskatīties jaunie braucamie, satracinājis daudzus, jo to krāsojums viņiem stipri atgādina Krievijas trikoloru.

"Šādi izskatīsies Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas (DLRR) ražotie jaunie tramvaji pilsētas vajadzībām. Krāsojumu izvēlēsimies tuvākajā laikā. Kā, jūsuprāt, tiem būtu jāizskatās?" – šādu vēstījumu sociālajos tīklos gan krieviski, gan latviski publiskoja Andrejs Elksniņš.

Visasāk reaģējusi bijusī politiķe Linda Mūrniece, kura uzskata, ka Daugavpils mērs ņirgājas par valsti. Mūrnieces domas retvītoja vairāk nekā 90 "Twitter" lietotāju.

Arī "Progresīvo" biedrs Māris Mičerevskis ir pikts: viņaprāt, Daugavpilī pošas dibināt neatkarīgu "Vates republiku". Savukārt cita šīs partijas pārstāve – Leila Rasima no Rēzeknes – domā, ka Elksniņu pieklātos atlaist no darba un "saukt pie atbildības par sabiedrības šķelšanu, pārāk ilgi esam ar viņu auklējušies".

Pavisam dusmīgs ir tviterlietotājs Andis Zommers: "Elksniņš parāda kurā pusē viņa domas un jūtas! Fašistiskās Krievijas apjūsmotājs..." Arī Vecpiebalgas politiķis Indriķis Putniņš analizē, ka tramvaji šādās krāsās ir "klaja ņirgāšanās par mūsu valsti". Tiktāl viena puse.

Ne tik emocionāli noskaņotie norāda uz ko citu: zilas, baltas un sarkanas krāsas kombinācija atrodama daudzos karogos, tostarp Francijas un Čehijas, no kuras arīdzan nāk Elksniņa izmantotais tramvaju attēls. Tādi tramvaji brauc daudzviet Čehijā. To tviterī norāda Nikolajs Čalenko: "Es jau noguru atkārtot. Bildē ir Čehijas tramvajs. Daugavpilī ražos (pareizāk sakot, skrūvēs kopā) tādus pašus. Elksniņš jautā, kādā krāsā vajag krāsot Daugavpils tramvajus. Elksniņš nav mans kandidāts, bet tomēr vajag sākumā iepazīties ar faktiem!"

Savukārt kāds Olafs norāda: Elksniņam noteikti bija pieejami arī citi publicitātes attēli no tramvaju ražotāja, taču viņš tīšām izvēlējies bildīti tieši "čehu" krāsās, kas esot "Daugavpiliešiem tuvākas". Viņaprāt, "tajā pilsētā cilvēks nekad nepateiks, ka šis krāsojums ir čehu karoga krāsā."

Ko par sacelto traci domā pats Elksniņš? Viņš sarunā ar "Delfi" pauž, ka neesot nekāds diegabiksis, lai soctīklu cepienu liesmas spētu viņu izkausēt. Elksniņš uzskata, ka par jaunajiem tramvajiem katrs spriež pēc savas samaitātības pakāpes, bet atsevišķi politiķi neesot gana izglītoti ļaudis.

Daugavpils četru tramvaju iepirkums jau noslēdzies, tos ražos Čehijā, un, kad ražotājam lūgts atsūtīt vizuālu materiālu, atsūtīts šis foto, stāsta Elksniņš. Tramvajiem Latvijā jānokļūst līdz nākamā gada beigām.

"Iedzīvotājiem tiek piedāvāts izvēlēties jauno krāsojumu. Vēsturiski Daugavpilī braukuši dažādu krāsu salikumu tramvaji. Šobrīd strādājam pie vienotas sabiedriskā transporta koncepcijas. Jaunie autobusi ir sarkani – pēc Viļņas, Kauņas, Tartu parauga; elektrobusi būs pelēki ar indīgi zaļo, un nonāksim arī pie jauno tramvaju krāsojuma izstrādes," saka Elksniņš un piebilst, ka braucamajiem jābūt labi pamanāmiem.

Vaicāts, vai pastāv iespējamība, ka jaunie tramvaji varētu būt, piemēram, sarkanbaltsarkani, Elksniņš nopūšas. "Šobrīd notiek publiska diskusija. Mērķis bija šo diskusiju iniciēt. Man pašam ļoti patīk Daugavpils pilsētas krāsas, būs jāpaskatās..."

Soctīklu strīdniekiem viņam ir retorisks jautājumus: "Ko viņi dara lielveikalā? Boikotē zobu pastas, netīra zobus?" – Elksniņš norāda, ka arī vairāku pastu un veļas pulveru krāsas asociatīvi saistāmas ar Krievijas karogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!