Foto: LETA

Šonedēļ Saeima neapstiprināja bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Sanitu Osipovu Augstākās tiesas (AT) tiesneses amatā. Lai gan jomas profesionāļi bija pārliecināti par viņas piemērotību šim darbam, tā nedomāja 29 deputāti un 16 vispār atturējās, un vismaz pagaidām Osipovas kandidatūra ir izgāzta. Īsi pēc šī vēsturiskā sprieduma sociālie tīkli, īpaši "Twitter" sāka mutuļot kā verdošs katliņš.

Osipovu AT tiesneses amatā atbalstīja 40 deputāti, pret balsoja – 29, bet atturējās 16, tādējādi lēmums par Osipovas apstiprināšanu amatā netika pieņemts. Šo lēmumu jau nokritizējis Valsts prezidents un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, kurš to nosauca pat par konstitucionālo krīzi.

Lietas sāls: tieši Sanitas Osipovas vadībā Satversmes tiesa septiņu tiesnešu sastāvā izcēlusies ar vairākiem pretrunīgi vērtētiem spriedumiem, tostarp "karsto kartupeli" – ģimenes jēdziena netiešu paplašināšanu. Debatēs pirms balsojuma vairāki deputāti viņai pārmeta pārāk liberālus uzskatus. Ja pieņem, ka deputāti ir sabiedrības spogulis, tad tieši to arī parādījis lēmums par Osipovu – soctīklos aktīvais konservatīvais flangs par šo balsojumu priecājas, bet liberālais, protams, ir sašutis. Politikas procesa vērotāji dīvānos gan norāda – nacionāļi esot nošāvuši savējo.

Radioproducente Ieva Zeiza norāda, ka daudzi pārprot: ne jau Osipova viena iepriekšējā amatā lēma karstos jautājumus:

Baikeru draugu kopa "Dieva suņi" uzskata, ka patiesībā Osipova nepārstāvēja viendzimuma pāru intereses, taču tviterlietotājs Brīvprātīgais darbinieks norāda uz alošanos šajā viedoklī.

Mūziķis Uldis Ziediņš piktojas uz "mazcilvēciņiem", kas ar savu balsojumu ierādījuši Osipovai viņas vietu:

Kuivižnieks Dzintris Kolāts alkst dziļāku analīzi par notikušo, bet tviterlietotāja Rita Medne uzskata, ka medijiem šobrīd uguns pakulās:

Prokurore Dace Milberga norāda uz to, cik svarīga ir no politiķiem neatkarīga tiesu vara, taču tviterlietotājs Ēriks Kuks visā tieslietu sistēmā vīlies jau sen:

Ģirts Kalniņš notikumam par godu izveidojis aptauju, uzskatot, ka Sanitu Osipovu noteikti varēsim saskatīt 14. Saeimas vēlēšanu lapiņās:

Bet Vita no Latgales ir lakoniska:


Foto: LETA

Uzzinot par balsojuma rezultātu, pārsteigts bija advokāts Lauris Liepa. Viņš sarunā ar "Delfi" teic: "Sanita Osipova ir starptautiski pazīstama tiesību zinātniece un cienīts LU mācībspēks, pēdējā desmitgadē arī tiesnese ar izcilu reputāciju. Iespējams, ka tieši te arī bija iemesls pretbalsotāju vai atturējušos deputātu nostājai – zem politiskās argumentācijas slēpās cilvēciskas vājības– profesore Osipova ir daudzkārt pazīstamāka Latvijas sabiedrībā par pamatīgu daļu no Saeimas deputātiem, kuriem nav cerību atgriezties Saeimā. Varbūt kādam no deputātiem – juristiem – bija ne pārāk sekmīga atzīme profesores docētajos kursos vai vienkārši neinteresēja tiesību vēstures un teorijas priekšmeti? Varbūt viņas oponentiem nepatīk pārāk izglītotas un spēcīgas sievietes? Uz šiem minējumiem nav pienācīgi atbildēts," uzskata Liepa.

Vaicāts, vai notikušais patiesi vērtējams kā konstitucionāla krīze, Liepa skaidro: "Nav šaubu, ka Saeimai ir jāvērtē amata pretendenti, un deputātiem ir jāpauž viedoklis par kandidātiem. Kaut arī tiesnešu pašpārvalde devusi kandidātam pozitīvu vērtējumu, deputātu viedoklis var būt kritisks, arī noraidošs. Tomēr lielākā kļūme ir apstāklī, ka, apstiprinot šāda ranga tiesu varas amatpersonu, jāvadās pēc profesionāliem, nevis politiskiem vai personiskiem kritērijiem. Tiesneša amatā mēs visi gribam redzēt profesionāli atbilstošu, tātad kvalificētu un pieredzējušu juristu, nevis politiski piemērotu, viena vai cita spēka idejas īstenojošu vai atbalstošu cilvēku. Lēmums noraidīt Augstākās tiesas priekšsēdētāja izvirzīto kandidāti Senatora amatam ir brīdinājuma signāls par krīzes pazīmēm, par konfliktu starp likumdevēju un tiesnešu forumu, tomēr tas vēl neveido konstitucionālo krīzi."

"Delfi" uzrunātais advokāts Artūrs Zvejsalnieks savu viedokli par Saeimas 17. februāra balsojumu nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!