Foto: stock.xchng
Lai iegūtu diplomu par neformāli iegūtajām profesionālajām iemaņām, pretendentiem kvalifikācijas eksāmenā būs jāiegūst vērtējums vismaz "5 – viduvēji", un eksāmena kārtošana atkarībā no izvēlētās profesijas vienai personai maksās no 230 līdz aptuveni 250 latiem.

Šobrīd spēkā esošais regulējums nenosaka, kā novērtē ārpus formālās izglītības sistēmas apgūto profesionālo kompetenci. Valdības otrdien pieņemtie noteikumi paredz, ka turpmāk Izglītības kvalitātes valsts dienests organizēs un koordinēs profesionālās kompetences novērtēšanu un deleģēs eksamināciju akreditētai izglītības iestādei vai akreditētam eksaminācijas centram.

Savu profesionālo kompetenci pretendents varēs apliecināt kvalifikācijas eksāmenā institūcijā, kurai dienests būs deleģējis šo funkciju. Šo institūciju sarakstu dienests publicēs savā mājas lapā

Pretendents pirms viņa kompetences novērtēšanas varēs atbildīgajā institūcijā bez maksas saņemt konsultācijas par attiecīgā profesijas standarta prasībām un eksāmena norisi. Iestādes organizēs novērtēšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai centralizēto profesionālās kvalifikācijas eksāmenu norises kārtībai. Lai pretendenta profesionālā kvalifikācija tiktu atzīta, viņam eksāmenā būs jāiegūst atzīme ne mazāka par "5 – viduvēji", un tad institūcija izsniegs pretendentam valsts atzītu pirmā, otrā vai trešā līmeņa profesionālo kvalifikāciju apliecinošu dokumentu.

Pretendents var apstrīdēt eksāmenā saņemto vērtējumu, iesniedzot novērtēšanas institūcijas vadītājam iesniegumu mēneša laikā no eksaminācijas komisijas lēmuma spēkā stāšanās dienas. Profesionālās kompetences novērtēšanas institūcijas vadītāja lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ja neviena institūcija nenovērtē profesionālo kompetenci pretendenta izvēlētajā profesionālajā kvalifikācijā, viņš var lūgt dienestu organizēt viņam profesionālās kompetences novērtēšanu šajā kvalifikācijā.

Profesionālo iemaņu atzīšanas eksāmens dažādās nozarēs vienam pretendentam izmaksās aptuveni 230 - 250 latus. Ja vienu eksāmenu kārtos vairākas personas, novērtēšana būs lētāka, piemēram, divām personām tā maksās aptuveni 120 – 140 latus katrai, bet 12 personām – tikai 30 – 50 lati katrai.

IZM prognozē, ka 2011.gadā 45 personas vēlēsies apliecināt ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences un iegūt profesionālo kvalifikāciju, un plānots, ka personas kopumā par to samaksās 10 649,92 latus.

Izglītības ministrija norāda, ka iegūtā kvalifikācija veicinās cilvēku iekļaušanos darba tirgū, palielinās iepriekšējās izglītības vērtību un taupīs laiku un naudu, jo cilvēkiem nebūs no jauna jāmācās kādreiz jau iemācīto vai apgūto.

Iespēju atzīt neformāli iegūtās iemaņas Saeima Profesionālās izglītības likumā ierakstīja pērn vasara, uzdodot valdībai izstrādāt kārtību šo iemaņu atzīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!