„Nacionālā būvkompāniju apvienība” ar 3 uzņēmumiem caur kultūras ministriju aizstāv pozīciju, ka, valstij atkāpjoties no līguma par Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas celšanas, kompensācijas lielums, kas jāmaksā būvniekiem var pārsniegt 27 miljonus latu. Savukārt, ja būvniecību aptur, tad zaudējumos būtu jāatlīdzina faktiski tikpat - 26, 5 miljonus, svētdien ziņo raidījums "Nekā personīga", atsaucies uz neoficiālu raidījuma rīcībā nonākušu iinformāciju.
Finanšu grūtības noslēgtajā līgumā nav atrunāts kā neparedzams šķērslis jeb nepārvarama vara.

Kā norāda "Nekā Personīga", tad nākamgad bija iecerēti visintensīvākie darbi, kurus plānoja veikt par 40 miljoniem. Šonedēļ, turpat gadu pēc līguma slēgšanas pirmo reizi no pasūtītāja puses, aģentūras „Jaunie 3brāļi ” izskanēja iespēja "Gaismas pili" uzbūvēt lētāk. No valsts puses atbildīgais Zigurds Magone atsaucas uz centrālās statistikas pārvaldes datiem, kas liecina, par deflāciju būvniecībā, visvairāk darba algām. Tiesa būvmateriālu izmaksas šajos datos salētinās tikai par 2%. Nekā personīga aptaujātie būvnieki minēja, ka reālais izmaksu samazinājums šobrīd ir 20 - 45%. Un tas būšot vēl lielāks. Tādā gadījumā nav saprotama aģentūras pretimnākšana būvniekiem, šogad februārī viņiem samaksājot avansā 8 miljonus latu.

Kā norāda "Nekā Personīga", tad neskatoties uz to, ka bibliotēkas pasūtījumu ieguva trīs būvkompānijas – RBS SKALS, RE&RE, ”Skonto būve”, tām ir tiesības pieaicināt apakšuzņēmējus, kuri savukārt var piesaistīt nākošos. Uz jautājumu - vai tas vēl vairāk nesadārdzina būvniecības izmaksas un neietekmē kvalitāti, gan būvnieki, gan aģentūra atzīst, ka tāda ir Latvijas prakse.

Savukārt uzraudzību pār projekta īstenošanu speciālā sadarbības līgumā ar aģentūru savulaik bija apņēmusies DELNA. Tomēr šajā laikā nav bijusi neviena aktivitāte no DELNAS puses, kas liecinātu par ko citu, kā vienīgi imitāciju sabiedrības līdzdalībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!