Foto: LETA
Nepilna mēneša laikā Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņēmis 5756 "nulles" deklarācijas, portālu "Delfi" informēja VID, norādot, ka visbiežāk cilvēk interesējas par aizdevumu un aizņēmumu darījumu deklarēšanu.

Aizvadītajā nedēļā vien deklarācijas iesnieguši 1639 cilvēki.

Ņemot vērā to, ka cilvēkiem lielākās neskaidrības radušās par aizdevumu un aizņēmumu deklarēšanu, VID šajā jautājumā sniedz papildu skaidrojumus. VID atgādina, ka jādeklarē aizdevumi vai aizņēmumi, kuru kopējās summas neatgūtā daļa uz 2011.gada 31.decembra pulksten 24:00 pārsniedza 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam.

Piemēram, ja cilvēkam uz pērnā gada 31.decembra pulksten 24 ir prasījums par dividenžu izmaksu 9900 latu apmērā pret kādu SIA un ir izsniegts aizdevums 200 latu apmērā kādam cilvēkam, tad personai vispirms ir jānosaka, vai tās prasījumu kopējā summa pārsniedz 10 000 latu. Tā kā prasījumu kopējā summa pārsniedz minēto summu, personai ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, aizpildot tās 12.sadaļu "Latvijā vai ārvalstīs izsniegti aizdevumi un citi prasījumi".

Aizpildot mantiskā stāvokļa deklarāciju, prasījumu kopējā summa jānorāda latos. Piemērā VID minētajā gadījumā mantiskā stāvokļa deklarācijā būs jāuzrāda kopējā prasījumu summa 10 000 latu.

Par parādsaistībām un personu, ja parādsaistības apmērs konkrētai personai nepārsniedz 1000 latus, mantiskā stāvokļa deklarācijā informāciju var nenorādīt.

VID atgādina, ka mantiskā stāvokļa deklarāciju no šā gada 1.marta līdz 1.jūnijam iespējams iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu ikvienam VID klientu apkalpošanas centram, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu nosūtīt uz e-pasta adresi VID.sakumdeklaracija@vid.gov.lv vai iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!